Geestige ‘surf noir’: half misdaadfilm, half trip. Met Joaquin Phoenix, Josh Brolin en een stoet aan bizarre types.

Paul Thomas Anderson is vooral bekend van monumentale films als The Master, There Will Be Blood en Magnolia: indrukwekkende drama’s waarin nauwelijks plaats was voor humor.

Er viel wat meer te lachen om zijn films Boogie Nights en Punch-Drunk Love, maar met Inherent Vice heeft hij zijn eerste komedie gemaakt; een tegendraadse, zoals van Anderson verwacht mocht worden.

Los Angeles, begin jaren zeventig. De jaren zestig zijn officieel voorbij, zeker sinds de moordpartij van de Charles Manson-bende in 1969, maar nog niet in de hippie/surf-cultuur aan de Californische kust.

Daar houdt de hippie-privé detective 'Doc' Sportello (Joaquin Phoenix) zijn spreekuur in een heuse spreekkamer - vandaar zijn bijnaam. Wanneer zijn ex-vriendin Shasta (Katherine Waterston) hem om raad vraagt in een afpersingszaak is dat het begin van een reeks onnavolgbare verwikkelingen.

Pussy Menu

Want alle personen die bij de zaak betrokken zijn verdwijnen ineens, inclusief Shasta. En ook Doc zelf wordt bewusteloos geslagen wanneer hij onderzoek doet in de massagesalon Chick Planet, een bordeel waar ze een heus Pussy Menu hebben. Hij wordt wakker naast een dode nazi en is meteen hoofdverdachte van de hippie-hatende rechercheur Flatfoot (Josh Brolin).

Dat is nog maar het begin van een stonede trip door het Los Angeles van begin jaren zeventig, dat nog aan het bijkomen is van de moorden door Charles Manson en zijn bende. 

Ondanks die gitzwarte achtergrond valt er vooral veel te lachen, alleen al om personages met namen als FBI-agent Borderline, mr Voorhees-Krueger (!), Dr Rudy Blatnoyd en Dr Lily Hammer.

The Big Lebowksi

Ook Phoenix heeft de lachers op zijn hand als de voortdurend blowende en mede daardoor weinig doortastende privé detective Doc, die oogt als een kruising tussen Joe Cocker en Neil Young anno jaren zeventig.

De film doet sterk denken aan de cultklassieker The Big Lebowski: ook zo’n bizarre trip rond een permanent stonede hoofdpersoon waarin het misdaadverhaaltje slechts een aanleiding was voor een optocht van bizarre types.

Groovy

Dat werkt voortdurend op de lachspieren, al is Inherent Vice (gebaseerd op een boek van Thomas Pynchon) met bijna twee en half uur wel een veel te lange trip. Zeker omdat het misdaadverhaaltje slechts een kapstok is voor een reeks scènes die steeds meliger worden.

Misschien moet je er toch iets bij blowen, zoals Josh Brolin al voorstelde. De cast is in elk geval ‘groovy’ met verder Benicio Del Toro, Reese Witherspoon, Martin Short en Owen Wilson.

Te zien in 30 zalen