Het Gouden Kalf dat is aangeboden aan het Amsterdamse veilinghuis De Eland is wel gemaakt door kunstenaar Theo Mackaay. Maar het sculptuur is nooit gewonnen door een acteur, regisseur of andere filmmaker.

Dat stelt het Nederlands Film Festival dinsdag in een reactie op het nieuws dat een onbekend persoon een Gouden Kalf in de verkoop heeft gedaan.

"Op uitgereikte Kalveren wordt altijd de naam van de winnaar gegraveerd", legt een woordvoerster van het NFF uit. Het veilinghuis bevestigt desgevraagd dat er op het aangeboden sculptuur geen naam staat.

In het verleden heeft kunstenaar Theo Mackaay een onbekend aantal extra Kalveren geproduceerd. Deze duiken soms op veilingen op. "Inmiddels gebeurt dat niet meer en hebben we daar in overleg afspraken over gemaakt", licht de woordvoerster van het festival toe. "Maar die illegale kopieën duiken soms nog op."

Geen twijfel

Een woordvoerder van het veilinghuis kan niet zeggen wie het beeld te koop heeft aangeboden. "Het gaat ons er niet om of het een uitgereikt Kalf is of niet", verklaart hij.

"Het is een beeld van Theo Mackaay, daar bestaat geen twijfel over. En dat is ook wat wij ter veiling aanbieden." Het stuk moet naar verwachting tussen de 1500 en 2000 euro opleveren.

2000 euro

Het is niet de eerste keer dat de prijs onder de hamer gaat. Een jaar geleden leverde een Gouden Kalf 2000 euro op bij veilinghuis Catawiki.

De prijs wordt sinds 1981 jaarlijks uitgereikt aan Nederlandse filmmakers, scenarioschrijvers, acteurs en actrices. Het beeldje werd gewonnen door onder anderen Carice van Houten, Kim van Kooten en Rutger Hauer.