Komedie die tot internationaal conflict leidde is veel minder leuk dan het hackerschandaal dat ermee samenhangt. Met Seth Rogen en James Franco.

Komedie die tot internationaal conflict leidde is veel minder leuk dan het hackerschandaal dat ermee samenhangt, Met Seth Rogen en James Franco.

Eind vorig jaar zorgde de aangekondigde release van de komedie The Interview tot een hackerschandaal met internationale gevolgen. Noord-Korea had eerder dat jaar de satire over Kim Jong-un ‘een oorlogsdaad’ genoemd.

Toen vervolgens de website van Sony werd gehackt en allerlei gênante e-mails openbaar werden wezen de beschuldigende vingers dan ook meteen naar Noord-Korea.

Nadat er ook nog met een aanslag werd gedreigd weigerden grote bioscoopketens de film te draaien. Zelfs president Obama bemoeide zich ermee: hij noemde de zelfcensuur een slag voor de vrijheid van meningsuiting. Het hackerschandaal werd nog bizarder toen sterke vermoedens rezen dat er wellicht een oud-werknemer van Sony achter zat, en dus níet Noord-Korea.

Tegenvaller

Hopelijk worden de volkomen idiote ontwikkelingen rond de film ooit nog eens verfilmd want het zou een hilarische satire kunnen opleveren die ongetwijfeld leuker uitpakt dan The Interview zelf. Want na alle commotie kan de film zelf eigenlijk alleen maar tegenvallen - en dat doet de door Seth Rogen en Evan Goldberg (Pineapple Express, This is the End) geschreven en geregisseerde komedie dan ook.

Rogen speelt Aaron Rapaport, de producer van de populaire maar flinterdunne talkshow Skylark Tonight. De ster van die show is de leeghoofdige ijdeltuit Dave Skylark (een schmierende James Franco). Wanneer Rapaport de show meer inhoud wil geven komen ze op het idiote idee om Kim Jong-un in Noord-Korea te interviewen. Ze krijgen nog toestemming ook, want Kim blijkt een fan van Skylark.

Anale grappen

Maar ook de CIA is geïnteresseerd, want als de twee zo dicht bij Kim kunnen komen krijgen ze ook de kans hem uit te schakelen. En dus worden de twee minkukels geronseld als spionnen. Het is de aanleiding voor een vermoeiende reeks puberale en vooral anale grappen, waarnaast Kim Jong-un (Randall Park) verrassend volwassen en normaal afsteekt - wat wel weer grappig is.

The Interview is met twee uur ook nog veel te lang: voordat het duo eindelijk in Noord-Korea is gearriveerd heb je al zo'n hekel aan de hysterische Franco gekregen dat de film niet meer te redden is.

Noord-Korea had er beter aan gedaan The Interview dood te zwijgen, want dan was de satire als een nachtkaars uitgegaan. Nu is het vooral te hopen de het hackerschandaal rond de film ooit wordt verfilmd, want dat kan nog wél een leuke satire opleveren.

In 35 zalen te zien.

BEOORDELING