De verhalen van Niels Kooistra uit Leeuwarden, Pierre Weymans uit Alphen aan den Rijn en andere recente slachtoffers van zinloos geweld komen binnenkort samen in een speelfilm.

Het jonge productiebedrijf Take One NL Productions werkt samen met de Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld aan een bioscoopfilm die aandacht vraagt voor het toenemende aantal doden door zinloos geweld.

Dat hebben zij dinsdag bekendgemaakt. Producenten Jesse Bleekemolen (17) en Stijn van Dongen (15) hebben de afgelopen maanden talloze gesprekken gehad met nabestaanden van slachtoffers van zinloos geweld en verwerken al die verhalen momenteel in een script.

"Op die manier krijgen we meer inzicht in de pijn van de slachtoffers én de daders, en meer inzicht in het maatschappelijke probleem achter dit soort incidenten", stelt Bleekemoolen. Het is de bedoeling dat het nog titelloze project begin 2016 in première moet gaan.

Klappen

De film vertelt over een man die een jongen die een ruzie probeert te sussen en hierbij klappen krijgt. Hij overleeft de aanval wel, maar krijgt wel last van enorme angstaanvallen die hem beletten goed te functioneren. In het verhaal zitten talloze elementen en anekdotes verwerkt die de nabestaanden de twee makers hebben verteld.

De casting is nog niet rond, maar het tweetal heeft al contact gehad met een aantal bekende acteurs dat hun naam aan het project wil verbinden. Wel zoeken de jonge makers nog financiers en sponsoren voor de film, die met minimale middelen gemaakt wordt.

Eerder leverden Bleekemolen en Van Dongen al een korte film over zinloos geweld af. Deze maakten zij naar aanleiding van de dodelijke steekpartij op een school in Voorburg. Het project werd opgepikt door de Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld en wordt binnenkort landelijk verspreid onder middelbare scholen.

'Midje'

Niels Kooistra (28) werd in augustus 2008 in Leeuwarden aangevallen nadat hij tegen een groep jongens 'midje' zei, Fries voor goedemiddag. Zij verstonden echter 'mietje', waarna hij met een priem werd neergestoken.

Als gevolg van verwondingen aan zijn ruggenmerg kon Kooistra niet meer bewegen of ademhalen. Daarom besloten zijn ouders en vriendin de beademing te stoppen. De dader, die onder invloed van cannabis en alcohol bleek, kreeg twaalf jaar cel.

Pierre Weymans (27) werd in december 2014 doodgestoken in Alphen aan den Rijn toen hij probeerde tijdens het stappen een ruzie te sussen. Hij overleed een week later aan de gevolgen van een slagaderlijke bloeding. De politie heeft een verdachte opgepakt, die nog vast zit.