Bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam hebben enkele tientallen mensen gedemonstreerd tegen de film Michiel de Ruyter. Die ging daar maandagavond in première.

In het museum was voor de gelegenheid een bioscoop gebouwd met ruim 1200 zitplaatsen.

De actiegroep Michiel de Rover verzet zich tegen de heldenstatus van de zeevaarder (1607-1676). Zo'n vijftien oud-mariniers hielden een tegendemonstratie om het juist op te nemen voor hun held. Het lukte de politie zonder al te veel moeite de twee groepen uit elkaar te houden.

De actiegroep Michiel de Rover protesteerde tegen de "verheerlijking van een koloniale zeeschurk". Hij was volgens hen "de beschermheer van de Nederlandse slavenhandel". 

Rotfilm

De demonstranten stonden met spandoeken op honderd meter van de ingang van het museum, waar veel bekende Nederlanders hun opwachting maakten. Met lawaai lieten ze een kwartier lang hun ongenoegen blijken over de "verering van De Ruyter".

"Wij zijn hier vanwege die rotfilm. Onze geschiedenis wordt daar niet in verteld, over slavernij wordt niet gepraat. Het is niet mijn geschiedenis en het is niet de jouwe", zei een van de sprekers.

Michiel de Ruyter richtte 350 jaar geleden het Korps Mariniers op. "Hij heeft ongetwijfeld in opdracht van de toenmalige regering dingen gedaan gelieerd aan slavernij", zei een oud-marinier. "Maar hij heeft ook slaven bevrijd.'"

In het water gooien

De oud-mariniers, die ook voor de première waren uitgenodigd, hadden eerder op Facebook aangekondigd dat ze demonstranten in het water zouden gooien. "Dat was een grap en we zijn het zeker niet van plan. Wel willen we met de betogers het gesprek aangaan", aldus een van hen. Maar de actiegroep had daar maandagavond geen behoefte aan.

De avonturenfilm draait vanaf donderdag in de bioscopen. Regisseur Roel Reiné maakte de film naar een scenario van Alex van Galen en Lars Boom. Frank Lammers is de zeeheld en onder anderen Sanne Langelaar, Rutger Hauer en Lieke van Lexmond spelen een rol.

Video: Protest bij première Michiel de Ruyter