De film Birdman heeft zondagavond in Los Angeles de SAG-award voor de beste filmcast gewonnen. De televisieserie Orange Is The New Black won zondag de meeste prijzen. 

De prijs voor beste filmcast die Birdman won staat bij de jaarlijkse prijzen van de Screen Actors Guild, de Amerikaanse acteursvakbond, gelijk aan beste film. Het is daarmee de belangrijkste categorie. Birdman was genomineerd voor vier awards, maar wist alleen die voor beste filmcast te verzilveren. 

Orange Is The New Black, een comedy over een vrouwengevangenis, kreeg de award voor beste cast in de categorie comedyseries en actrice Uzo Aduba werd de beste actrice in die categorie.

Boyhood, de film die bij de Golden Globes tot beste film werd gekozen, won net als Birdman maar één prijs. Patricia Arquette won die voor beste vrouwelijke bijrol in die film. De beste filmacteur werd Eddie Redmaybe voor zijn rol in The Theory Of Everything en de beste filmactrice Julianne Moore voor haar rol in Still Alice.

Video: Birdman wint SAG Award voor beste cast

Dramaseries

Beste cast van een dramaserie was die van Downton Abbey. Kevin Spacey uit House Of Cards werd gekozen als beste acteur in een dramaserie en Viola Davis uit How To Get Away With Murder kreeg de prijs voor beste actrice in die categorie.

Video: Downtown Abbey beste cast dramaserie

Eerbetoon

Tijdens de show werd een eerbetoon gebracht aan onder anderen Robin Williams, Philip Seymour Hoffman en Joan Rivers. "Terwijl we de prestaties van onze mede-artiesten eren, staan we ook stil bij het overlijden van leden van onze gemeenschap", zei presentator Liev Schreiber volgens People.

Williams, die in zijn carrière twee SAG Awards heeft gewonnen, overleed in augustus door zelfmoord op 63-jarige leeftijd. Hoffman stierf in februari vorig jaar door een overdosis drugs. Hij won een SAG Award in 2006 voor zijn hoofdrol in Capote, en werd nog eens zes keer genomineerd.

Rivers, die in september op 81-jarige leeftijd overleed na complicaties door een operatie, was bij de SAG-awards vooral bekend om haar interviews op de rode loper.

Andere acteurs die het afgelopen jaar overleden en werden geëerd waren Misty Upham, Lauren Bacall, James Garner, Elaine Stritch, Mickey Rooney, Casey Kasem, Meshach Taylor en Shirley Temple.