Fotograaf Erwin Olaf gaat binnenkort zijn speelfilmdebuut maken. Hij werkt aan een verfilming van het boek Een Schitterend Gebrek van schrijver Arthur Japin.

Het project wordt deze week gepresenteerd op de Cinemart op het Filmfestival Rotterdam.

Een Schitterend Gebrek vertelt over Giacomo Casanova (1725-1798) en zijn relatie met Lucia, zijn eerste grote liefde. Het scenario wordt door Arthur Japin zelf geschreven. De producent van het project is Eyeworks. Het budget is 3,25 miljoen euro.

"Toen ik het boek las, zag ik de scenes meteen voor me", vertelde Olaf recent in een interview. "Het verhaal over de liefdesrelatie bezien door de ogen van de vrouw spreekt me erg aan. Bovendien spelen verborgen identiteiten een belangrijke rol in het verhaal, iets waarin ik ook als fotograaf erg geïnteresseerd ben."

Cursussen

Ter voorbereiding op zijn regiedebuut gaat de fotograaf de komende tijd in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië cursussen volgen. "Het regisseren van acteurs vraagt om een heel andere manier van werken dan het regisseren van een model", erkent hij. "Ik merk dat ik soms overrompeld kan zijn door de kracht van acteurs en actrices. Dat gevoel moet ik overwinnen."

De fotograaf heeft de afgelopen decennia overigens wel al een aantal korte films gemaakt. Eerder lagen de rechten van Een Schitterend Gebrek bij de Britse acteur Stephen Fry, maar dit project kwam niet van de grond. Het wordt het eerste verfilmde boek van Japin.