De Amerikaanse filmstudio Dreamworks Animation SKG gaat vijfhonderd banen schrappen en de productie van nieuwe films beperken om winstgevender te worden.

Dat laat het bedrijf achter de succesvolle animatiefilms Shrek, Kung Fu Panda en Madagascar weten.

Dreamworks heeft te met enkele flops in de bioscopen te maken gehad en gaat vanaf volgend jaar nog maar twee films per jaar uitbrengen. Eerder waren er nog drie per jaar gepland.

Dit jaar zal slechts één film worden uitgebracht. Het bedrijf hoopt zo meer tijd en aandacht te kunnen besteden aan het maken van succesvolle bioscoopfilms.

Het banenverlies komt neer op circa 18 procent van het personeelsbestand en omvat ook hoge managementfuncties. Dreamworks trekt minstens 450 miljoen dollar (400 miljoen euro) uit voor herstructureringskosten en afschrijvingen op projecten.

Ambitieus

Topman en oprichter Jeffrey Katzenberg zegt in een toelichting dat het maken van drie films per jaar te ambitieus was en heeft geleid tot inconsistente prestaties van de onderneming.

Hij wil meer tijd besteden aan het ondersteunen van de productie van films. Bij de vertrekkende topmanagers behoren onder anderen de operationeel directeur en het hoofd marketing.

Vorig jaar liepen gesprekken tussen DreamWorks en speelgoedfabrikant Hasbro over een overname nog op niks uit.

Beleggers in New York reageerden niet erg enthousiast op de plannen van het bedrijf. Het aandeel Dreamworks verloor vrijdag op een gegeven moment 14 procent, de sterkste daling in meer dan twee maanden.