Indrukwekkend WOII-drama waarin een autistische wiskundige (Benedict Cumberbatch) probeert de Duitse Enigma-code te breken. Met ook een rol voor Keira Knightley.

BEOORDELING

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden Duitsers een ingenieuze machine, de Enigma, om codeberichten te versturen aan de tropen en de vloot. Zelfs toen de Britse geheime dienst zo'n apparaat wist te bemachtigen lukte het nog niet om de code te breken, aangezien de Duitsers elke dag de instellingen veranderden en de codekrakers weer van voor af aan konden beginnen.

Dit kat- en muisspel met wiskundenerds als spionnen werd in 2001 al verfilmd onder de titel Enigma. Destijds speelde Dougray Scott de hoofdrol van de briljante wiskundige Thomas Jericho, maar die rol was gebaseerd op de échte codebreker, die Alan Turing heette.

In The Imitation Game krijgt Turing eindelijk eerherstel met een fraaie vertolking van Benedict Cumberbatch.

Autistisch

Turing is het prototype van een gekweld genie. Hij was autistisch, een aandoening waardoor hij sociaal behoorlijk gehandicapt was: een gewoon gesprek begrijpen was voor hem al een kwestie van codes ontcijferen.

Best lastig, maar het levert ook vermakelijke situaties op: wanneer zijn collega-codekrakers zeggen dat ze "even gaan lunchen" begrijpt Alan niet dat dit een uitnodiging is mee te gaan eten.

Daarnaast was Turing homoseksueel, en daarvoor kon je in de jaren veertig en vijftig in Groot-Brittannië nog in de gevangenis belanden. The Imitation Game begint dan ook anno 1951 met een gearresteerde Turing die zijn levensverhaal aan een rechercheur vertelt. De film grijpt vervolgens terug op de spannende spionagetijd van Turing, maar ook op zijn minder interessante kostschoolverleden.

Oscarmateriaal

De briljante doch arrogante Turing was zeker geen team player; in plaats van samen te werken met de andere codebrekers werkte hij in zijn eentje aan een machine die ooit de code zou moeten breken. Later krijgt hij steun in de gedaante van Joan Clarke (Keira Knightley), die als hyperintelligente vrouw ook een minderheidspositie inneemt in het macho spionagebolwerk.

De rol van gekweld genie - autistisch én homoseksueel - is natuurlijk bij uitstek Oscarmateriaal. De indrukwekkende film van de Noorse regisseur Morten Tyldum (Headhunters) werd al bekroond met vijf Golden Globe-nominaties; dit weekend wordt bekend hoeveel daarvan worden verzilverd en volgende week worden de Oscarnominaties bekend gemaakt.