Het vierde seizoen van de populaire Amerikaanse televisieserie Homeland heeft kwaad bloed gezet in Pakistan.

Dat meldt New York Post. Regeringsvertegenwoordigers zijn laaiend over de manier waarop Pakistan in Homeland wordt geportretteerd.

In het nieuwe seizoen van de hitserie voert CIA-agent Carrie Mathison, gespeeld door Claire Danes, een missie uit in Pakistan.

Volgens de officials, die alle twaalf afleveringen hebben gekeken, wordt hun land door Homeland-producent Showtime neergezet als een afzichtelijke, terroristische hel vol onwetende mensen. Pakistan zou daarover bij Showtime hebben geklaagd, maar met de kritiek werd naar verluidt niets gedaan.

Pittoreske stad

Anonieme bronnen noemen enkele zaken waar Pakistan over valt. "Islamabad is een stille, pittoreske stad met prachtige bergen en veel groen. In Homeland is het een grimmig oorlogsgebied waar je overal vuurgevechten, ontploffingen en lijken ziet."

Ook met de taal zou Showtime de mist in zijn gegaan. "De Pakistaanse personages spreken Engels als Amerikanen. En als ze het Urdu-dialect spreken, klinkt dat nergens naar."

Pakistan heeft bovenal moeite met de implicaties dat de veiligheidsdiensten in het land aan de kant van de terroristen staan. "Dat is een belediging voor alle Pakistanen die hun leven op het spel zetten in de oorlog tegen terrorisme. Wij omarmen de westerse cultuur. De Pakistanen hechten zeer aan de democratie en aan hun stemrecht. In Homeland lijkt het alsof Pakistan de Amerikanen en hun waarden veracht. Dat klopt niet."

Bondgenoot

Ook Nadeem Hotiana van de Pakistaanse ambassade is boos op Showtime. "Door een land te belasteren dat nauw met de Verenigde Staten samenwerkt en een bondgenoot is, kan Homeland de veiligheidsbelangen van de VS en het Amerikaanse volk schaden", aldus de woordvoerder. "Een beetje research zou al veel hebben geholpen."