De recensies zijn zuinig. Maar desondanks trekt de omstreden komedie The Interview in de Verenigde Staten volle zalen.

Dankzij de commotie rond de release van de film, die bijna werd gecanceld na dreigementen van hackers die een aanslag beraamden op bioscopen waar de komedie draait, is er heel veel animo voor The Interview. Dat meldt persbureau AP donderdag.

De film is vanaf donderdag te zien in honderden theaters in heel Amerika. In veel van deze bioscopen was wel politie aanwezig en extra alert. In eerste instantie zou de film, die vertelt over een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse leider Kim Jung Un, in drieduizend zalen te zien zijn. Maar veel grote ketens zagen af van vertoning vanwege de dreigementen.

Bekijk de trailer:

President Obama

Hoofdrolspeler en schrijver Seth Rogen verwelkomde donderdagochtend hoogstpersoonlijk de eerste bezoekers in Los Angeles. Ook president Barack Obama, die het voornemen van Sony om de film niet uit te brengen had bekritiseerd, toonde zich donderdag gelukkig met het besluit The Interview toch te gaan vertonen.

Zijn woordvoerder beklemtoont tegenover The Hollywood Reporter het enorme belang van vrijheid van meningsuiting voor kunstenaars, zoals filmmakers.

Downloadsites

Behalve in bioscopen stelde Sony The Interview woensdag ook tegen betaling beschikbaar via een aantal online kanalen als YouTube, Google Play en Xbox Live. De online release is echter alleen maar toegankelijk voor internetgebruikers in de Verenigde Staten.

Als gevolg daarvan was de film ook al snel de populairste titel op allerlei illegale downloadsites. Naar schatting meer dan 200.000 mensen hebben de komedie het eerste etmaal op die manier bekeken.

Belachelijk maken

De grote verdachte van de zogenoemde Sony-hack en de dreigementen aan het adres van The Interview is Noord-Korea zelf, hoewel het land elke betrokkenheid heeft ontkend. Toch liet de vertegenwoordiger van het land in de Verenigde Naties woensdag weten de release van de film schandelijk te vinden.

“Er is geen enkel excuus voor het belachelijk maken van onze soevereiniteit en het respect voor onze grote leider”, stelde hij tegenover persbureau AP.

Bioscoopketen

Het is nog onduidelijk of de komedie ook in Nederland te zien zal zijn. Universal Pictures, die de titels van Sony in Nederland uitbrengt, weet nog niet of de film ook in Nederland uitkomt. De titel is echter nog niet van de releaselijst geschrapt.

Pathé, de grootste bioscoopketen van Nederland, liet eerder weten de omstreden komedie te gaan draaien als Universal The Interview gaat aanbieden.