Sony gaat de geannuleerde film The Interview toch uitbrengen. De omstreden film wordt getoond in enkele Amerikaanse bioscopen, nadat de première vorige week nog geschrapt werd vanwege dreigementen uit Noord-Korea.

Dat meldt The Verge dinsdag.

Op Eerste Kerstdag zal de film in verschillende bioscoopketens getoond worden, waaronder de Alamo Drafthouse. Tim League, de oprichter van de bioscoopketen, maakt op Twitter bekend dat Sony goedkeuring heeft gegeven voor het vertonen van de film.

Annulering

Een week geleden werd bekend dat Sony de omstreden film helemaal niet meer zou uitbrengen. Het Japanse bedrijf zag woensdag af van de geplande première van The Interview, over een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Te veel bioscoopketens wilden de film niet vertonen volgens Sony. "We respecteren en begrijpen het besluit van onze partners'', aldus een eerder verschenen verklaring van het filmbedrijf. Het filmbedrijf liet vervolgens weten "extreem teleurgesteld'' te zijn door de uitkomst van de rel. "We staan achter onze filmmakers en hun recht op vrijheid van meningsuiting'', aldus Sony toen.

Video: The Interview toch in bioscopen VS

Rogen en Sony

Hoofdrolspeler Seth Rogen laat via Twitter weten zeer blij te zijn met de beslissing van Sony. "De mensen hebben gesproken, Sony heeft het niet opgegeven!", aldus de acteur.

"We hebben het uitbrengen van The Interview nooit opgegeven", zegt voorzitter Michael Lynton in een verklaring. "We zijn ontzettend verheugd om de film in een aantal bioscopen te tonen. Ik wil de talenten van The Interview en onze werknemers bedanken voor hun bijdragen van de afgelopen maanden. Ze hebben keihard gewerkt."

Het bedrijf blijft proberen de film op meer plaatsen vertoond te krijgen om de film ''een zo'n groot mogelijk publiek te geven''.

Ook is de voorzitter er trots op dat er mensen zijn opgestaan tegen controverse rondom de film. "Mensen die voor de vrijheid van meningsuiting opkwamen hebben het fantastisch gedaan, we zijn trots op ze."

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama juichte de beslissing van Sony toe om vertoning toe te staan, aldus een verklaring van het Witte Huis.

''Wij zijn een land van vrijheid van meningsuiting en het recht op kunstzinnige expressie'', luidde het. ''Het besluit van Sony en de deelnemende theaters maakt het mogelijk dat de mensen zelf hun keuzes kunnen maken over de film.''