Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland, blijft toch lid van de overkoepelende bioscoopbond NVB.

Dat bevestigt vicevoorzitter Philip Wolff van de NVB aan NU.nl dinsdag.

Pathé had in november kritiek op het feit dat de NVB de Bioscoopbond exploiteert en op die manier concurreert met zijn eigen leden. Directeur Lauge Nielsen vond dat de NVB te weinig met zijn tijd meegaat. “De markt verandert”, legt hij uit.

"We hebben overleg gehad en ik kan zeggen dat Pathé lid blijft", legt Wolff in een reactie uit. "Het is de bedoeling dat we in maart opnieuw gaan vergaderen, om de wijzigingen te bekrachtigen."

In grote lijnen blijft het beleid van de Nederlandse bioscoopbond hetzelfde, maar de doelstellingen zulllen volgens de vicevoorzitter enkele wijzigingen krijgen. Pathé is daar volgens Wolff mee akkoord gegaan.

Kritiek

De bioscoopketen had met name kritiek op de werkwijze van de bioscoopbond. “De concurrentie wordt heviger. Een branchevereniging zou zich meer moeten focussen op de zaken die alle bioscopen binden, in plaats van discussie te voeren op zaken die bij een vrije markt horen", liet Nielsen toen weten.

De Pathé-baas noemde als voorbeeld het recent verlagen van de entreeprijzen voor jongeren in zijn bioscopen. “Daarover kunnen andere concerns boos zijn. Maar we moeten niet uit het oog verliezen dat we in de eerste plaats elkaars concurrenten zijn.”

Werkgeversorganisatie

De NVB speelt een belangrijke rol in de bioscoopsector. De organisatie is onder meer een voorname speler in het overleg met organisaties zoals het Filmfonds en EYE in het kader van het zogeheten btw-convenant met de Rijksoverheid. Daarnaast treedt de NVB op als werkgeversorganisatie in het cao-overleg.