Animatie, komedie of horror, voor iedere filmliefhebber is er wel een kerstfilm in het favoriete genre. Met deze twaalf films, die de komende week op TV, via streaming en in de bioscoop te zien zijn, is de kerstsfeer niet te ontlopen.

We beginnen met de films die tijdens kerst in de bioscopen te zien zijn.

Annie

Annie draait weer in de bioscoop. En dan niet het klassieke meisje met sproeten en rode krullen, nee, een moderne variant met de geweldige Quvenzhané Wallis in de rol van Annie. In deze moderne versie, waarin Annie een pleegkind is dat door een rijke mediamagnaat wordt gebruikt om zijn imago op te poetsen, zijn ook rollen weggelegd voor Cameron Diaz en Jamie Foxx.

Pak Van Mijn Hart

Hoewel Pak Van Mijn Hart speciaal voor de Sinterklaasperiode is uitgekomen, kan de film nog prima een week mee. In de film probeert een Amerikaans cola-concern aan de populariteit van Sinterklaas te toornen zodat kerst meer gaat leven. In Pak Van Mijn Hart is de Kerstman 2.0 te zien: een sexy Santa met een gespierd en half ontbloot bovenlijf die danst op technoversies van de bekende kerstnummers. Of de Kerstman het uiteindelijk wint van Sinterklaas is nog even in de bioscoop te zien.

Gooische Vrouwen 2

De vier Gooische vriendinnen Claire, Roelien, Anouk en Cheryl gaan de latten onderbinden tijdens een tripje Oostenrijk. De creditcard van volkszanger Martin Morero staat garant voor een reeks aan chique ski-outfits en Roelien maakt het geheel er met haar uitspraak 'Champ fur alle' nóg feestelijker op. De film is, geholpen door een succesvolle voorpremière, hard op weg om de aantallen van de eerste Gooische Vrouwenfilm te evenaren.

Wiplala

Een verhaal van Annie M.G. Schmidt doet het altijd goed. Niet voor niets is bijvoorbeeld Abeltje tijdens de kerstperiode op tv te zien (24 december om 09.00u op NPO3). In de bioscoop draait Wiplala, de film over het kleine mannetje dat kan toveren, of zoals hij het zelf noemt: tinkelen. In deze familiefilm van regisseur Tim Oliehoek is de Amsterdamse Jordaan bedekt onder een dik pak sneeuw. Daarnaast vormt ook het hartverwarmende verhaal een perfect ingrediënt voor een kerstfilm.

Televisie

Polar Express, zondag 21 december om 18.40u op Net 5

De eerste van twee kerstfilms van regisseur Robert Zemeckis. Een jongetje stapt in een trein met bestemming Noordpool met een sprookjesachtige reis tot gevolg. Voor The Polar Express werkte Zemeckis opnieuw samen met Tom Hanks, eerder maakten de twee Forrest Gump en Cast Away. Dankzij motion capture-technologie(de techniek die men gebruikt om bewegingen van mensen te kopiëren naar realistische animaties) lukte het Hanks om vijf verschillende rollen te spelen in The Polar Express.

Love Actually, dinsdag 23 december om 20.30u op RTL8

Hugh Grant, Colin Firth, Emma Thompson, Keira Knightley, Bill Nighy, Liam Neeson, Martin Freeman, Chiwetel Ejiofor. Allemaal spelen ze in de Britse all-star romkom Love Actually, de film die een regelrechte klassieker is geworden sinds hij in 2003 in de bioscoop verscheen. De mozaïekvertelling zit vol tijdloze humor, muziek en emoties.

Santa's Slay, dinsdag 23 december om 22.45u op Veronica

Volgens de plot van deze bij vlagen lachwekkende horror is Santa eigenlijk demoon die een weddenschap verloren heeft van een engel en als straf vreugde moet brengen door cadeaus uit te delen. Wanneer de weddenschap is uitgewerkt, laat Santa (volgens de film niet geheel toevallig een anagram van Satan) zijn kwade aard weer gelden en begint hij mensen te vermoorden. Een jongen gaat proberen de moordlustige Santa te stoppen.

A Christmas Carol, woensdag 24 december om 20.30u op SBS6

Ook de tweede kerstfilm van Robert Zemeckis staat in dit lijstje. Zijn versie van A Christmas Carol (2009), het klassieke kerstverhaal van Charles Dickens, blijft trouw aan het boek. Het is de derde keer dat Disney het verhaal verfilmt, maar voor het eerst dat de personages niet door Disney-figuren of Muppets worden gespeeld. Het resultaat is een fraaie 3D-animatiefilm met personages die kleur krijgen door de stemmen van Jim Carrey, Gary Oldman en Colin Firth.

Streaming

Bad Santa (Pathé Thuis)

Billy Bob Thornton en Tony Cox spelen de Kerstman en zijn helpende elf in deze typische Amerikaanse antiheldenkomedie. De alcoholistische Kerstman Willie komt samen met zijn helpje Marcus door een samenloop van omstandigheden in de problemen terecht wanneer ze een warenhuis in Phoenix willen beroven. Deze stoute kerstfilm - met seks, drankmisbruik en gevloek - biedt een fijn tegenwicht aan alle zoetsappige familiefilms waar je tijdens de feestdagen niet onderuit komt.

How The Grinch Stole Christmas (Netflix, Pathé Thuis, Ziggo On Demand)

Jim Carrey, held van vele komedies en kinderfilms, dook in 2000 in de groene huid van The Grinch, het groene monster dat probeert te voorkomen dat de dwergachtige bewoners van Whoville Kerst kunnen vieren. Het is aan de jonge Cindy Lou Who om dat te voorkomen en dat probeert ze op een bijzondere manier te doen: door bevriend te raken met The Grinch.

Merry Christmas, Mr. Lawrence (UPC MyPrime)

Zanger en sekssymbool van weleer David Bowie heeft meer dan eens een uitstapje naar de filmwereld gemaakt, bijvoorbeeld voor het oorlogsdrama Merry Christmas, Mr. Lawrence. Verwacht geen kerstbomen, rendieren en kerstcadeautjes in deze film uit 1983, want het verhaal gaat over Britse, Australische én Nederlandse krijgsgevangenen in een Japans strafkamp op Java. De Japanners regeren met straffe hand, maar de gevangenen laten het er niet bij zitten, wat resulteert in een climax op kerstavond.

Alles is Familie (Netflix, UPC MyPrime, Pathé Thuis)

Het jaarlijkse kerstdiner met de familie is voor de één een feestje, maar voor de ander een crime. Dat het altijd een stapje erger kan laat de familie De Roover zien in Alles is Familie, de officieuze opvolger van Alles is Liefde. Meer dan in Alles is Liefde wordt in Alles is Familie (op Tweede Kerstdag ook om 20.20 uur op NPO1) de tijd genomen om verstoorde onderlinge relaties van de familieleden uit te lichten.