Lucia de B, de Nederlandse inzending voor de Oscars, staat op de shortlist voor de nominaties. 

De Academy, die de belangrijkste filmprijzen ter wereld uitdeelt, heeft vrijdag de negen titels bekendgemaakt die na de voorselectie nog kans maken op een nominatie voor de beste buitenlandse film van het jaar.

Lucia de B van regisseur Paula van der Oest vertelt over een van de grootste justitiële dwalingen uit de Nederlandse geschiedenis. De Haagse verpleegster Lucia de Berk (gespeeld door Ariane Schluter) zat jarenlang onterecht vast op verdenking van moord op talloze patiënten.

Als de film wordt genomineerd, zou dat de tweede maal zijn dat Van der Oest deze eer te beurt valt. Eerder werd ze genomineerd voor de tragikomedie Zus en zo.

Video: Trailer Lucia de B.

Ida

Onder de grote kanshebbers is ook de Poolse film Ida, die vorige week de prijs voor de beste Europese film van 2014 won. Deze film van regisseur Pawel Pawlikowski gaat over een jonge non die in haar familieverleden duikt.

Verder behoren de Argentijnse film Wild Tales (Relatos Salvajes) en de Russische Leviathan, beide eerder dit jaar genomineerd voor een Gouden Palm op het filmfestival van Cannes, als favorieten gezien.

Op 15 januari wordt bekendgemaakt welke vijf films definitief kans maken op de prestigieuze prijs. De Oscaruitreiking is eind februari.