De Nederlandse speelfilm Het Bombardement ontving in 2012 een Gouden Status, maar kon op weinig bijval rekenen van filmcritici. De Volkskrant-journalist Bor Beekman zou de film kapot hebben gemaakt.

Dat zegt de producent van Het Bombardement, Paul Ruven, in gesprek met Beekman in de Volkskrant.

"Het Bombardement is kapot gemaakt door jou, Bor Beekman", stelt Ruven. "De hele filmwereld weet dat. Je hebt Jan Smit in een artikel belachelijk gemaakt, met die cartoon van hem als vrouw."

De door Ate de Jong geregisseerde film gaat over een bokser (gespeeld door Jan Smit) die tijdens het bombardement op Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog verliefd wordt op Eva (Roos van Erkel). 

De Volkskrant drukte in de aanloop naar de film een alternatieve filmposter af, met daarop het beeltenis van Jan Smit in alle rollen. In de recensie van de film schreef Beekman in 2012: "Jan Smit is geen acteur - vriendelijker valt het niet te verwoorden. Hij doet zichtbaar zijn best, maar ziet zich gehinderd door een uitgestreken gezicht en monotone spreekstem."

Kritiek

Volgens Ruven dwong die kritiek de filmmakers na te denken over hoe zij Smit zouden aanprijzen tijdens de promotionele campagne.

"Vanaf dat moment vroeg iedereen: wát gaan jullie doen met Jan? Wij wisten: of we zetten een charmeoffensief in, dat we laten zien hoe Jan acteerlessen neemt, of we trekken ons er niks van aan."

"Het was hetzelfde toen Ali B in een tv-spelletje 'Jantje Shit' zei. Jan heeft nooit een kans gehad", aldus Ruven.

In het interview stelt Ruwen verder geen cent aan de film te hebben verdiend. "Hoe dat zit? We hebben pech gehad. Daar kan ik hier verder niets over zeggen."

Bekijk de trailer:

Lees de recensie van NU.nl