Hoe steekt een pinguïn het zebrapad over? Het antwoord is één van de vele geslaagde grapjes in de DreamWorks spin-off Penguins of Madagascar.

BEOORDELING

Na drie delen Madagascar moeten we het nu dus doen zonder de voormalige dierentuindieren Alex, Marty, Gloria, Melman of hun beroemde stemacteurs.

Dat geeft niks, want, om het even heel zwart-wit te stellen: pinguïns Skipper, Private, Kowalski en Rico zijn toch de leukste. "Engage aerial surveillance!"

Dat pinguïns slechts kleine flapvleugels hebben, zal de Elitest of the Elite natuurlijk niet weerhouden. De vier moedige agentjes van de goede zaak worden in de Engelstalige versie van deze film bovendien bijgestaan door (de stemmen van) Benedict Cumberbatch en John Malkovich.

Wraakzuchtige octopus

Malkovich leende zijn stem aan Dave, een wraakzuchtige octopus die pinguïns wereldwijd in monstertjes wil veranderen. Skipper kan de naam van het kwade genie maar niet onthouden ("Dick? Dexter?") en Dave zelf lijdt ook aan een merkwaardig gebrek: al zijn bevelen klinken als een filmberoemdheid. "Nicolas! Cage them!"

De pinguïns krijgen hulp van een mysterieuze spionageorganisatie onder leiding van Agent Classified (Benedict Cumberbatch) en het avontuur voert, net als in een echte spionagefilm, via Venetië naar Shanghai en New York. Dave’s dreigementen worden ondertussen steeds angstaanjagender/lachwekkender: "Halle! Berry them!"

Lastige vertaalklus

Dat zijn maar een paar voorbeelden van de woordgrapjes waarmee ook volwassenen zich zullen vermaken tijdens deze familiefilm. Het moet een lastige vertaalklus zijn geweest. De Nederlandse versie werd ingesproken door o.a. Tony Neef (als Dave), John van Eerd, Frans Limburg, Marcel Jonker en Huub Dikstaal.

"Never trust a Dutchman in a Tulipfight," aldus de pinguïns. En zij kunnen het weten, want er wordt aardig wat gevochten, gerend, geracet en gevlogen. DreamWorks zorgt voor spectaculaire 3D animatie en vult alle grappen en actie aan met een lief subplotje rond Private die ook heel graag een volwaardig lid van het team wil zijn.

Kaaschips

Het spervuur aan absurde grappen is de hoofdattractie. Minder geslaagd is het actieteam van Agent Classified. De wolf, de sneeuwuil, de zeeleeuw en de ijsbeer zijn een tikje saai vergeleken met de megalomane octopus en de koddige zwart-witte helden die zich door niets van hun missie laten afbrengen (behalve door kaaschips).

De slow-mo kaas-chip actie-finale is ‘maximum coolness’ en een mooie afsluiter van deze geslaagde solovlucht. Madagascar 4 staat aangekondigd voor 2018, dus onze helden hebben nog even de tijd om zich weer aan te sluiten bij de rest. Want wacht tot je ziet hoe pinguïns het vliegtuig missen.

Te zien in 226 zalen