Beklemmend drama over een elitair clubje dat doet waar ze zin in hebben en daar meestal mee wegkomt. Met Sam Claflin en Max Irons.

BEOORDELING

Binnen de Britse elite bestaat een club waar per jaar slechts tien leden lid van mogen worden: The Bullingdon Club. Eind jaren tachtig waren onder meer de Britse premier Cameron en burgemeester Johnson van Londen lid van dit elitaire gezelschap.

Laure Wade schreef over de mores van deze decadente club het toneelstuk Posh, dat door Lone Scherfig (An Education) werd verfilmd als The Riot Club.

De proloog speelt zo’n twee eeuwen geleden en vertelt hoe The Riot Club werd opgericht na de gewelddadige dood van Lord Riot, een feestvierende hedonist die werd doodgestoken door de man wiens vrouw hij op dat moment aan het neuken was. Zijn vrienden richtten vervolgens als eerbetoon een club van hooggeplaatste edelen met lage lusten op, met als doel zich zoveel mogelijke te misdragen.

Nieuwe leden

In het Oxford van nu heeft de Riot Club aan het begin van het studiejaar twee nieuwe leden nodig om de vereiste tien te completeren. Twee nieuwe studenten komen in aanmerking: de stille maar arrogante Alistair (Sam Claflin), wiens broer lid was van de Club; en Miles (Max Irons), die veel minder uit de hoogte doet. Na een vernederende ontgroening mogen ze zich allebei lid noemen van The Riot Club.

Kwajongens

Nadat als onderdeel van zijn ontgroening zijn kamer is verwoest waarschuwt Miles’ nieuwe vriendin Lauren (Holliday Grainger) hem dat deze jongens geen echte vrienden zijn, maar Miles wuift de waarschuwing weg.

Het zijn volgens hem alleen kwajongensstreken van rijkeluiszoontjes die de autosleutels van hun dure cabriolet weggeven wanneer een van de leden erin gekotst heeft.

Miles’ eerste Riot Clubfeestje vindt plaats in een afgelegen pub waar de studenten zich enorm misdragen, als hooligans in rokkostuum. Wat begint als de Britse variant op Feuten eindigt als een studentikoze variant op A Clockwork Orange. Dat de film op een stuk is gebaseerd is duidelijk te merken aan het lange gedeelte dat zich in de pub afspeelt, maar het effect is er niet minder claustrofobisch om.

Old boys network

The Riot Club is een ontluisterende karakterstudie maar ook een sociaal drama dat aantoont dat het old boys network nog prima functioneert in Groot-Brittannië: want hoe zeer de elite zich ook misdraagt, ze hoeven er nooit zwaar voor te boeten. De leden houden elkaar buiten schot.

Dat liefst drie van de tien clubleden van de lichting uit 1987 momenteel hooggeplaatste posities bekleden in de Britse politiek bewijst dat The Riot Club absoluut geen fictie is.

Te zien in 7 zalen