Sentimentele draak rond zwakzinnige vader Sean Penn

Handicaps blijven acteurs inspireren tot pogingen een Oscar binnen te slepen. Ook dit jaar was het weer raak: Russell Crowe mocht een Oscarnominatie in ontvangst nemen voor de schizofrene wetenschapper die hij in A Beautiful Mind neerzette, Judi Dench kreeg eenzelfde eervolle vermelding voor haar rol als de door Alzheimer geplaagde schrijfster Iris Murdoch en Sean Penn kreeg een nominatie voor de zwakzinnige vader in
I Am Sam

Hoofdpersoon Sam dreigt de voogdij over zijn zevenjarig dochtertje te verliezen. Zij wordt binnenkort acht, maar hij blijft eeuwig zeven, geestelijk gezien, wat geen goede basis voor een degelijke opvoeding lijkt. Dus schakelt Sam, geholpen door zijn al even zwakbegaafde vrienden, een advocaat in.

Haaibaai

Hij krijgt pro deo een ontzettende haaibaai tot zijn beschikking, gespeeld door Michelle Pfeiffer. Deze kenau heeft zelf een zoontje, maar kan een voorbeeld nemen aan de warme relatie die Sam met zijn voorbeeldige dochtertje heeft. En jawel, na twee lange uren verzucht een herboren Pfeiffer: "Ik heb meer uit onze relatie gehaald dan jij". Iets wat Sam onmogelijk kan begrijpen, maar dit terzijde.

I Am Sam is een sentimentele draak waarin zwakzinnigen blaken van levenslust en hooguit wat onaangepast zijn. Het script manipuleert van harte, want uiteraard wordt het meisje op haar verjaardag van achter haar taart vandaan gesleept door de kinderbescherming.

Vreselijke actrices

Regisseur Nelson trekt ruim twee uur uit voor een rechtbankdrama met een afloop die iedereen -ongeacht geestelijke vermogens- van verre ziet aankomen. Als ook nog vreselijke actrices als Dianne Wiest en Laura Dern een potje komen tranentrekken kan zelfs het talent van Pfeiffer en Penn de film niet redden.

Pfeiffers rol heeft weinig meer dan clichés om het lijf en Penn lijkt, afgaande op zijn maniertjes, dezelfde zwakzinnigencursus te hebben gevolgd als Edward Norton voor The Score. Maar van Norton wist je tenminste dat hij deed alsof en daardoor bleef het draaglijk.

Penn doet met een kapsel dat geen normaal mens zich zou laten aansmeren denken aan een zwakbegaafde Stan Laurel die de klerenkast van Forrest Gump heeft geplunderd. Laat u zich niet bedotten door termen als 'knappe rol' of 'hartverwarmend verhaal': I Am Sam is een sentimentele snertfilm die zijn publiek voor zwakbegaafd houdt.

Het ParoolDe Volkskrant

In 26 zalen