Prequel van The Mummy, met de uit steen gehouwen worstelaar The Rock in de titelrol

The Rock is waarschijnlijk de enige acteur die sprekend op zijn action figure lijkt. Met zijn opgepompte en gladgeschoren lijf, compleet met geëpileerde wenkbrauwen boven uitpuilende ogen, lijkt hij zelf wel een wandelende pop.

The Rock (die eigenlijk gewoon Dwayne Jonson heet) dankt zijn faam in de VS aan het razend populaire WWF-fenomeen, waarbij potsierlijk uitgedoste mannetjesputters elkaar op theatrale wijze te lijf gaan in de ring. Een beetje acteertalent komt daarbij goed van pas, maar is nog geen garantie voor een carrière als volbloed acteur.

Brede schouders

De populariteit van The Rock bezorgde hem een rolletje als The Scorpion King in The Mummy Returns, de tegenvallende opvolger van de surprise-hit The Mummy. Zijn verschijning was kennelijk zo indrukwekkend dat er nu een hele film aan zijn brede schouders is opgehangen,
The Scorpion King

Maar The Scorpion King returns! Aanvankelijk vrij bescheiden reizend per kameel en luisterend naar de naam Mathayus. Hij moet zijn stam van de ondergang redden door koning Memnon onschadelijk te maken, wat hij tracht door diens tovenares uit te schakelen. Maar deze schone (Kelly Hu) blijkt tegen haar zin te worden vastgehouden door de kwade Memnon.

Poedelnaakt

Dus schaakt de brede krijger haar, met badwater en al. Dat zij daardoor poedelnaakt in zijn handen belandt is ongetwijfeld de reden dat Hu (die toch de bruine band karate bezit) geen high kicks mag uitdelen in de film: het moet tenslotte een familiefilm blijven en daar past geen sliploze karateka in.

Meer nog dan een familiefilm is The Scorpion King een kinderfilm. Dat er geen druppel bloed vloeit bij de talloze gevechten is onwaarschijnlijk, maar ook de grappen zijn erg kinderachtig. De Arabische sidekick die The Rock krijgt toebedeeld hangt van ouderwetse stereotypen aan elkaar: hij is een onbetrouwbare dief en een handige lafaard.

Aardig aan The Scorpion King is hooguit dat de special effects niet zo de hoofdrol opeisen als in The Mummy Returns. Maar wanneer de echte hoofdrol door een wandelend special effect als The Rock wordt gespeeld wordt die winst al snel teniet gedaan. Kortom: iets beter dan The Mummy Returns, maar nog steeds zwakker dan The Mummy.

Het Parool

In 85 zalen