Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Afgekickte Von Trier bang voor creatieve dip

Lars von Trier weet niet of hij ooit nog een goede film zal maken. De regisseur twijfelt aan zijn eigen creativiteit, omdat hij nu helemaal geen drank en drugs meer gebruikt.
Door BuzzE

Von Trier, bekend van films als The Kingdom en Dogville, was zo'n drie jaar van de radar nadat hij tijdens het filmfestival van Cannes in 2011 in opspraak kwam vanwege opmerkingen over Adolf Hitler.

De filmmaker zei dat hij 'enige sympathie' kon opbrengen voor de Duitse dictator. Sindsdien werd er amper meer iets van hem vernomen. In de Deense krant Politiken verbreekt Von Trier nu de stilte.

De 58-jarige Deen vertelt in het interview dat hij vrijwel al zijn films onder invloed van alcohol en verdovende middelen heeft geschreven en geregisseerd. Door bijvoorbeeld een fles wodka per dag te drinken, kon Von Trier naar eigen zeggen een 'parallele wereld' betreden waar hij ideeën en inspiratie opdeed.

Zo lukte het hem om het script voor Dogville in twaalf dagen af te krijgen.

Afkicken

Hoewel Von Trier zich uitstekend vermaakte in die parallele wereld, besloot hij toch af te kicken. Tegenwoordig bezoekt de regisseur elke dag meetings van de Anonieme Alcoholisten en raakt hij geen drugs meer aan.

Zijn nieuwe, gezonde levensstijl heeft volgens hem wel een groot nadeel: hij vreest in de toekomst alleen nog maar "schijtfilms" te kunnen maken. "Het vreet aan me."

"Creatieve uitingen van voormalige alcoholisten en drugsverslaafden hebben nooit enige artistieke waarde", vindt Von Trier. "Wie is er geïnteresseerd in de Rolling Stones zonder de drank en in Jimi Hendrix zonder de heroïne?" Overigens heeft hij zijn laatste film Nymphomaniac wél nuchter geschreven. Daar had Von Trier alleen wel anderhalf jaar de tijd voor nodig.


Lees meer over:

Lars von Trier

Aanbevolen artikelen