Geestige computer-animatiefilm plundert dankbaar eerdere successen

Computer-animatiefilms hebben in populariteit langzaam maar zeker de traditionele animatiefilms verdrongen. Kassuccessen als Shrek, Toy Story en A Bug's Life lieten animatie-avonturen als Atlantis, The Road to El Dorado en Prince of Egypt ver achter zich.

Het publiek lijkt tijdelijk uitgekeken op sprookjesavonturen uit de traditionele animatiefilms en ziet liever de vindingrijkheid van Shrek, dat het sprookje op zijn kant zette. Het beperkte succes van Dinosaur leerde daarentegen dat computeranimatie alleen net zo min zaligmakend is als de aanwezigheid van knuffeldino's: het verhaal moet natuurlijk wel aanspreken.

Lobbes

In alle succesvolle computeranimatiefilms stalen monsterlijke doch vriendelijke wezens de show, of het nu speelgoedbeesten, insecten of ogers als Shrek waren. Die aanpak begint sleetse kantjes te vertonen. Monsters Inc leek al verdacht veel op Shrek, met een lobbesachtige hoofdpersoon die ondanks zijn afschrikwekkende voorkomen een goed hart had. Door de welbespraakte sidekick deed het monsterduo nog sterker denken aan het succesvolle paar uit Shrek.


Ice Age

Dodo's

En hun harten zijn niet van ijs, ook al is het dan IJstijd. Ze besluiten de baby terug te bezorgen, een gegeven dat weer opvallend veel overeenkomsten vertoont met het verhaal uit Monsters Inc. Wanneer er ook nog onhandige dodo's opdraven die weer aan (de klei-animatiefilm) Chicken Run ontleend zijn, lijkt Ice Age een wel heel gemakzuchtige kopie van (computer)animatiesucessen te worden.

Maar uiteindelijk is de film eerder een staalkaart van wat het genre aan amusement te bieden heeft, doordat het verhaal met veel vaart wordt verteld en de grappen erg geestig zijn. Vooral de running gag van het knaagdier dat een eikel in het ijs tracht te verbergen is hilarisch.

Tegenover deze slapstick staat het stroperige sentiment van de gevluchte indianen-familie, dat weer aan Pocahontas herinnert. Het maakt Ice Age wat onevenwichtig, maar desalniettemin geslaagd. Maar tot Shrek 2 hebben we het wel even gehad met de Grote Vriendelijke Reuzen met hun Onafscheidelijke Brutale Metgezellen.

Het ParoolDe Volkskrant

In 46 zalen (orig. versie) plus 110 zalen (NL versie)