Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Gravity was geen inspiratiebron voor Nederlandse cameraman Interstellar

De Nederlander Hoyte van Hoytema, die meewerkte aan Interstellar, noemt Gravity geen inspiratiebron voor de film van Christopher Nolan. "Verhaaltechnisch en de manier waarop het is gefilmd zijn compleet anders."
Door NU.nl

Dat meldt Van Hoytema in een interview met Hollywood Reporter.

Het team heeft niet gekeken naar Gravity terwijl zij aan Interstellar werkten. "Wij wilden er niet voor zorgen dat wij angstig werden om geen vergelijkingen te maken tijdens het filmen", aldus de Nederlander.

Van Hoytema wilde zo veel mogelijk met de hand filmen, maar werd tegengehouden door de techniek. "Ongeveer een uur van de film is geschoten met Imax-camera's. Deze camera's wegen ongeveer 35 kilo. Dat is zonde, aangezien wij voor Interstellar zo veel mogelijk uit de losse pols wilden schieten."

"De film moet er niet compleet gelikt uit zien", aldus Van Hoytema, die al eerder werkte aan onder andere Her en The Fighter. "Het beeld moet spontaan en grauw zijn."

Interstellar - Trailer

Inspiratie

Om inspiratie op te doen voor zijn camerawerk keek Van Hoytema naar Imax-documentaires die gemaakt zijn van de ruimte. "Imax heeft camera's de ruimte ingestuurd en die beelden zijn prachtig. Door deze goed te bestuderen hebben wij onze eigen kijk kunnen geven aan de ruimte in Interstellar.

Het opnemen van de ruimtefilm was volgens de Nederlander niet altijd een pretje. Een groot gedeelte van de film is opgenomen in een rivier in Ijsland. "Wij stonden dagenlang tot onze knieën diep in het ijskoude water, er was geen plek om even te zitten of om je spullen neer te leggen, dat was fysiek erg zwaar."

De volgende klus voor Van Hoytema is de nieuwe James Bond-film.

Aanbevolen artikelen