Nederlandse actrices kunnen langer mee dan hun collega's in de Verenigde Staten. Volgens actrices Lies Visschedijk, Linda de Mol en Susan Visser wordt in Nederland steeds beter ingespeeld op ouder wordende actrices.

"In Nederland is het gelukkig nog niet zo aan de hand dat je als actrice uitgerangeerd kan raken. Ik zou het ook heel fijn vinden als het zo blijft", aldus Visser in een interview met NU.nl.

Amerikaanse actrices hebben het er in interviews vaak over dat ze minder aanbiedingen krijgen voor rollen naarmate ze ouder worden, en klagen over het schoonheidsideaal dat in Hollywood heerst.

Visser, Visschedijk en De Mol spelen samen met Tjitske Reidinga in Gooische Vrouwen 2, waarin, net als in de serie en de eerdere film, ook het ouder worden weer een rol speelt.

"In Nederland hebben steeds meer vrouwen het voor het zeggen in de filmwereld. Er zijn steeds meer vrouwelijke schrijvers, regisseurs en producenten. Het wordt allemaal iets vrouwgerichter. Dat beeld van dat lekkere wijf, wat je kan spelen tot je 45e en daarna mag je alleen nog maar een oma spelen, dat verdwijnt", zegt Visschedijk.

Andere kant

De Mol noemt het ontslag van Margreet Spijkers bij RTL Nieuws de andere kant van het verhaal. "Zij heeft het veld moeten ruimen voor een jonger iemand, dus het is wel degelijk een beetje aan de hand, alleen niet zo erg."

De actrice, presentatrice en programmamaker zegt zelf geen enkel probleem te hebben met het vinden van rollen. "En anders schrijf ik het gewoon zelf. Je kunt het ook gewoon zelf verzinnen. Dat heb ik net ook weer gedaan: een serie verzonnen (Familie Kruys, red.) over een vrouw die bijna vijftig is en dat heel ingewikkeld vindt."

Rekening houden

Regisseur Will Koopman, die met de drie actrices de nieuwe Gooische Vrouwen-film maakte, houdt als filmmaker ook rekening met het ouder worden van actrices en acteurs.

"We worden allemaal ouder, dus natuurlijk houd ik daar rekening mee. En ik vind eerlijk gezegd dat leeftijd niet zo belangrijk is. Het gaat er om of iemand een rol heel goed kan spelen."

De filmmaakster denkt dat er wel nog beter ingespeeld kan worden op het ouder worden van het publiek. "Vijftigers, zestigers, gaan heel graag naar de bioscoop. Dat is een heel groot publiek, wat alleen maar groeit. Ik vind dat we daar veel meer rekening mee moeten gaan houden."