"I wish they were all dead and we were too." De eerste twee delen van The Hunger Games zijn kinderspel vergeleken bij het vervolg, Mockingjay - Part 1. Vier sterren.

Voor de liefhebbers van de boekentrilogie van Suzanne Collins is het geen verrassing: het eerste deel van de verfilming van het laatste boek is nóg grimmiger.

Geen prachtige, vlammende jurken meer; geen spectaculaire één-op-één gevechten; nauwelijks romantiek: nu rest slechts de grauwe wanhoop van oorlog en opstand.

Collins, de dochter van een Amerikaanse officier die in Vietnam vocht, heeft er nooit een geheim van gemaakt dat haar dystopische toekomstvisie, met haar verwijzingen naar de oude gladiatorengevechten, vooral gaat over de actualiteit. Jonge mensen die moeten vechten, burgeroorlogen, leugens, propaganda: lees de kranten er maar op na.

Symbool van de revolutie

Mockingjay Part 1 begint met een samenvatting van het voorgaande. Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) heeft de Quarter Quell overleefd en is in District 13 terechtgekomen, het hart van de opstand tegen de dictatuur van president Snow (Donald Sutherland). Helaas heeft ze haar geliefde Peeta (Josh Hutcherson) moeten achterlaten in The Capitol.

De leidster van District 13, president Alma Coin (Julianne Moore) en propagandachef Plutarch Heavensbee (wijlen Philip Seymour Hoffman) willen dat de koppige Katniss het symbool wordt van de revolutie: 'The Mockingjay'. Snow zet op zijn beurt Peeta in als propagandamiddel - en als dat niet volstaat, stuurt hij een eskader bommenwerpers.

Naargeestige tinten

Francis Lawrence (geen familie), die ook The Hunger Games: Catching Fire regisseerde, laat het leed nooit expliciet zien, maar kapotgeschoten gebouwen vol mensenschedels of een bombardement van een veldhospitaal laten niet na indruk te maken. Bijna de hele film vindt plaats in een ondergrondse bunker en is gefilmd in naargeestige geelbruine tinten.

De wanhopige toon van het laatste boek heeft Lawrence dus uitstekend te pakken. Het scenario werkt iets minder. Mockingjay - Part 1 is een aaneenschakeling van successen en nederlagen, maar een echte spanningsboog ontbreekt. Dit is een tussendeel dat waarschijnlijk straks, als je 'm in een ruk met het tweede deel kunt zien, beter zal werken.

The Hanging Tree

Maar voor de fans is het vooral genieten. Jennifer Lawrence is weer uitstekend. Katniss felle haat ("If we burn, you burn with us!") of haar macabere strijdlied over The Hanging Tree bezorgen je gegarandeerd kippenvel. Net als de toespraak van president Coin aan het einde: een onrustbarende opmaat tot Mockingjay Part 2, in november 2015.

In Thailand werd in juni geprotesteerd tegen een militaire coup, waarbij de demonstranten de drievingergroet van Katniss brachten. Katniss, "The best dressed rebel in history", is zonder twijfel een fantastisch voorbeeld, maar zulke saluerende massa’s hebben ook iets engs. Die ambivalentie vat mooi samen waarom The Hunger Games de beste en intelligentste Young Adult filmfranchise van dit moment is.