Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Whiplash

Filmrecensie: Whiplash – Damien Chazelle

Conservatoriumstudent krijgt drumles van tirannieke leraar. Simpel gegeven levert een topfilm op dankzij een geweldige rol van J.K. Simmons. 5 sterren
Door NU.nl/André Nientied

Films waarin de hoofdpersoon dankzij een strenge leraar met veel pijn en moeite hogerop komt zijn een populair genre in Hollywood, van The Karate Kid tot Black Swan. Meestal zijn het feelgoodfilms met een voorspelbaar verloop, of het nu gaat om muziek (Mr Holland Opus) of sport (Remember the Titans).

Maar zo af en toe is er een film in dit mentor/pupil-genre dat er met kop en schouders bovenuit steekt. Whiplash is zo’n film.

Andrew Neyman (Miles Teller) is al sinds hij kind was bezeten van drummen. Zijn grote idool is jazzdrummer Buddy Rich en de conservatoriumstudent wil minstens zo goed worden.

Wanneer hij op een avond weer eens de blaren op zijn handen zit te drummen op het conservatorium stapt muziekleraar Terence Fletcher (J.K. Simmons) binnen. Hij vraagt Andrew een stukje te drummen en loopt vervolgens weer weg zonder te zeggen wat hij ervan vond.

Good job

Fletcher is niet zomaar een leraar, maar de meest gevreesde leraar van het conservatorium. Wie er ook maar een halve maat naast zit wordt de huid vol gescholden.

Fletcher duldt – letterlijk – geen middelmaat: de twee ergste woorden in de Engelse taal vindt hij ‘good job’, leuk gedaan. Want het kan altijd beter en dat wil hij uit zijn studenten halen, desnoods door stoelen of bekkens naar ze te gooien.

De ambitieuze Andrew krijgt een harde leerschool wanneer hij uitverkoren lijkt om mee te drummen in de band die Fletcher heeft samengesteld uit de beste leerlingen van de school.

Maar Fletcher is good cop en bad cop ineen: hij praat eerst vaderlijk met de 19-jarige Andrew op de gang en gebruikt die kennis vervolgens in de les om hem te vernederen. Vergeleken met de tirannieke Fletcher is de drill sergeant uit Full Metal Jacket een mietje.

Bekijk de trailer:

Popcornmeisje

Andrew heeft naast het drummen nauwelijks een sociaal leven. Hij gaat af en toe met zijn vader naar de film en heeft een oogje op het meisje dat daar de popcorn verkoopt. Hij spreekt wel met haar af, maar maakt haar meteen duidelijk dat het drummen op de eerste plaats komt.

Andrew is niet echt een sympathieke jongen, maar dat komt het drumdrama alleen maar ten goede.

Miles Teller speelt de student met verve en drumt ook als een bezetene, maar de film behoort toe aan de geweldige J.K. Simmons als Fletcher. Met zijn zwarte kleding en kale schedel straalt hij al gezag uit voordat hij zijn mond heeft opengedaan, maar ook hij heeft zwakke plekken.

Vooral dankzij Simmons is Whiplash een film die terecht overal publieksprijzen won en een Oscarnominatie kan hem onmogelijk ontgaan. Voltreffer, dit drumdrama.

Te zien in 27 zalen

Aanbevolen artikelen