Acteur Daniel Radcliffe moest voor de film Horns erg vaak schelden. Dat was niet nieuw voor hem, aangezien de acteur vaker scheldt dan men denkt. "Eigenlijk scheld ik heel erg vaak."

Dat zegt hij in gesprek met NU.nl, naar aanleiding van de film Horns die vanaf donderdag in Nederland te zien is.

"Ik ben opgegroeid op de filmset, waar ik dus opgevoed werd door allemaal mensen uit de filmindustrie. Cameramannen, setdressers, ga zo maar door. Die schelden ook veel. Daar heb ik het dus wel een beetje van geleerd. Maar inderdaad, het is een van de eerste keren dat ik op de filmset bewust moest gaan schelden. Dat is voor het publiek onwennig denk ik", aldus de acteur.

Radcliffe moest de scènes waarin hij scheldt ook ontzettend vaak over doen. "Ja, dat komt dus doordat de film ook in het vliegtuig te zien is. Die moeten aangepast worden aangezien ze geen scheldwoorden mogen bevatten. En ik heb geteld: ik zeg het woordje 'fuck' vijftig keer. Voor elk scheldwoord moesten we een alternatief gebruiken, dus we moesten vaak een scène opnieuw doen. Horns is niet de meest ideale film voor in het vliegtuig", zegt de acteur met een grote glimlach.

"Maar ja, wat is schelden? Ik vind het woord 'goddamnit' geen scheldwoord. Voor sommige mensen misschien wel, ja. Mijn grootmoeder vond het woord 'bloody' een scheldwoord. Hoe dan?"

Bekijk het interview van NU.nl met Daniel Radcliffe:

Antiheld

Daniel Radcliffe speelt Ig, een jongen die beschuldigd wordt van moord op zijn vriendin. Na de moord wordt Ig op een dag wakker en ziet hij twee hoorns op zijn gezicht groeien. Naarmate de hoorns langer worden, ziet hij dat de stadsbevolking steeds heftiger op de duivelse Ig reageert.

"Ig is echt een typische antiheld. De wereld om hem heen is in een hel veranderd, eigenlijk. Dus de slechte dingen die hij doet, kunnen op een bepaalde manier op steun van het publiek rekenen", zegt Radcliffe. "Je leeft met hem mee. En als je aan het eind van de film ziet hoeveel kracht hij moet gebruiken om zijn moeilijkheden te overwinnen, kun je Ig echt als held beschouwen."

De 25-jarige acteur vindt dan ook dat het niet helemaal slecht is, om een donkere kant te hebben. "Ik vind dat juist iets eerlijks hebben", geeft de acteur toe. "De waarheid is dat we hele duivelse gedachten kunnen hebben en dat zie je ook bij Ig terug; doordat er iets ernstigs bij hem gebeurt zie je hem terecht in een duivel veranderen."

"En dat wordt hij inderdaad boos op de mensheid, maar dat is niet onterecht. Dat is ook de boodschap van Horns: het is goed om een donkere kant te hebben, zolang je het maar niet teveel laat zien."

David Bowie

Horns begint met het nummer Heroes van David Bowie, iets wat de Harry Potter-ster zeker kan waarderen.

"David Bowie is zeker een held voor zowel mij als Alexandre (Aja, regisseur, red.)", zegt Radcliffe. "We hebben oneindig lang gediscussieerd over welk Bowie-nummer we wilden gebruiken. Mijn keuze was Rock 'n Roll Suicide, maar dat nummer heeft Alex te vaak gebruikt."

"Mijn vader was een groot Bowie-fan en heeft dat aan mij doorgegeven. Hij is echt een idool. Hij wist zich staande te houden in de steeds veranderende muziekindustrie. Hij bleef relevant en fris, dat is gewoon heel knap.

Alexandre Aja

Met Aja had Radcliffe een hele fijne samenwerking. De regisseur is bekend om zijn pure horrorfilms.

"Hij is echt geweldig. Als je met hem over de film Piranha 3D praat, hoor je gelijk hoeveel lol hij met het maken ervan heeft gehad. Hij wilde een van de goorste, bloederigste en meest foute films maken. Dat heeft hij gewoon gedaan, zonder gêne."

"Horns is gelukkig een voorbeeld van hoe talentvol Alexandre is. Ik moest hem dan ook overtuigen om de hoofdrol in de film te krijgen. Dus niet andersom", besluit Radcliffe.

Lees de recensie van Horns