De rentreetournee van de roemruchte Nacht van de Wansmaak wordt wegens succes geprolongeerd. 

Dat heeft samensteller en presentator Jan Doense woensdag gemeld.

De filmavond in het teken van slechte films reist van zaterdag 8 november tot en met zaterdag 13 december zes weekenden lang door Nederland.

Na een afwezigheid van zeven jaar vond eerder dit jaar op het Internationale Filmfestival Rotterdam de première plaats van een nieuwe editie van de nacht. Tijdens de Nacht van de Wansmaak laten presentatoren Jan 'Mr Horror' Doense en Jan 'Max Rockatansky' Verheyen een bonte collectie van slechte, wanstaltige, obscure en vreemde filmfragmenten en trailers zien.

Meerdere steden

De tournee door het land die hierna werd gehouden was volgens Doense zo’n succes dat theaters vroegen om een prolongatie. Tijdens de nieuwe reeks voorstellingen worden Groningen, Utrecht, Eindhoven, Arnhem, Leiden, Rotterdam, Amersfoort, Nijmegen, Amsterdam en Deventer aangedaan.

De zes vorige edities van het fenomeen vonden plaats tussen 1990 en 2006 en trokken tienduizenden bezoekers. Doense reisde met zijn medepresentator Jan Verheyen in 2004 zelfs naar het buitenland en vertoonden hun collectie smakeloze fragmenten op een festivals in onder meer Transsylvanië en Zuid-Korea.

De twee initiatiefnemers stopten op een gegeven moment omdat de archieven waar zij uit putten, onder meer filmmuseum EYE en privécollecties van verzamelaars, uitgeput raakten. Maar dankzij de digitalisering van veel materiaal, kregen de mannen weer toegang tot een flinke hoeveelheid nieuwe fragmenten.