De hoofdrolspelers in Interstellar hadden moeite om de wetenschappelijke theorie achter de nieuwe film van Christopher Nolan te begrijpen. Dat zeggen Anne Hathaway, Matthew McConaughey en Jessica Chastain in gesprek met NU.nl.

In Interstellar, de nieuwste film van Dark Knight-regisseur Christopher Nolan, wordt een somber toekomstbeeld van het leven op aarde geschetst.

De grond is uitgeput, waardoor voedselproductie onmogelijk dreigt te worden. Een groepje astronauten moet uitzoeken of er elders in het heelal plek is voor de mensheid of dat het universum op zijn minst een tijdelijke oplossing voor de aardse malaise biedt.

Uiteraard bevindt zich een mogelijke redding niet in nabijgelegen sterrenstelsels. Om de nog onbekende locaties in de kosmos te bereiken, dienen de hoofdpersonages sneller dan het licht te reizen.

Dat gaat alleen lukken als ze gebruik maken van ingewikkelde theorieën als wormgaten, zwarte gaten en kwantumgravitatie. Termen die de basis van Interstellar vormen, maar op zijn zachtst gezegd niet tot ieders verbeelding spreken.

Dat ondervonden ook de acteurs, blijkt uit interviews die NU.nl met de cast in Londen voerde.

Kwijtgeraakt

"Ik geloof dat ik het goed genoeg begreep om het over te brengen op de kijkers", zegt Anne Hathaway, die een van de astronauten speelt. "Het belangrijkste was, dat ik zelf geloofde dat ik het begreep. Maar ik ben alles alweer kwijtgeraakt."

"Het heeft me aanvankelijk veel moeite gekost om in de materie te raken", geeft Matthew McConnaughey toe. "Ik begreep alles wat ik als acteur zei, maar ik vroeg Chris (Nolan, regisseur, red.) dagelijks om uitleg, zodat ik het nog beter zou begrijpen. Pas daarna kon ik aan mijn personage gaan werken."

Contact

Ook Jessica Chastain, die een astrofysicus speelt, beweert dat ze alle wetenschappelijke formuleringen van haar personage begrijpt.

"Ik vond dat ik alle uitspraken van mijn personage wel móest begrijpen. Een acteur mag nooit dingen zeggen, waarvan hij op dat moment eigenlijk geen ene moer snapt. Maar ik was ook mild voor mezelf. Ik moest beseffen, dat ik al die theorieën nooit zo goed zou begrijpen als Kip Thorne."

Kip Thorne is niet alleen een van de producenten van Interstellar, maar ook een gerenommeerd natuurkundige die bijna zijn hele leven heeft gewijd aan het onderzoeken van zwarte gaten, zwaartekracht en andere elementen binnen de astrofysica. Zijn medewerking aan een Hollywoodfilm is niet nieuw.

De 74-jarige hielp de auteur van Contact, Carl Sagan, toen deze zich afvroeg op welke manier je sneller dan het licht zou kunnen reizen. Het boek werd in 1997 verfilmd met Jodie Foster in de hoofdrol.

Zwart gat

Maar de invloed van Thorne is in Interstellar duidelijker aanwezig. De samenwerking tussen de natuurkundige en regisseur Nolan zou de meest accurate visualisatie van een zwart gat hebben opgeleverd, stelde Thorne in een eerder interview.

Of dat genoeg is om voldoende bezoekers te trekken en het geschatte budget van honderdzestig miljoen dollar eruit te halen, moet worden afgewacht.

Zakenblad Forbes schat dat Interstellar in zijn openingsweekend in Amerika tussen de vijftig en zestig miljoen dollar zal opbrengen, ver weg van The Avengers, dat ruim tweehonderd miljoen dollar in het laadje bracht tijdens het eerste weekend. Maar het zou in de buurt komen van Nolans eerdere visuele spektakelstuk Inception (64 miljoen dollar).

“Het ruimteschip was ook echt aan het trillen”
Matthew McConaughey

Trillende stem

Christopher Nolan is geen liefhebber van digitale animatie, een deel van het budget werd daarom gebruikt om levensechte sets te bouwen. Zo liet hij onder meer honderden hectare aan mais planten en een raket in elkaar zetten om zijn acteurs een realistische omgeving te bieden.

"Als je het ruimteschip ziet schudden, dan was het ruimteschip ook echt aan het schudden", legt McConnaughey uit.

"In een scene trilt mijn stem. Dat is geen effect. Dat komt omdat het schip echt beweegt. Als je voor een green screen acteert, werk je bijna uitsluitend met je verbeelding. Tijdens het maken van deze film reageerden we juist op wat er echt om ons heen gebeurde."

Klassieke verhaallijn

Nolan zelf schijnt zeer goed te begrijpen dat een film vol natuurkundige theorieën en baanbrekende beelden van raketten en zwarte gaten waarschijnlijk niet overeind zal blijven bij het grote bioscooppubliek. Daarom voegde hij een klassieke verhaallijn over de liefde tussen vader (McConnaughey) en dochter (Chastain) toe, een laag die door sommige filmcritici als te smeuïg werd omschreven, maar volgens McConnaughey essentieel voor de film is.

"Wormgaten, zwarte gaten, dat is allemaal prachtig. Maar als dat allemaal geen doel heeft, als er niets op het spel staat, zal het publiek geen barst geven om de reis die de personages ondernemen", stelt de acteur.

"De vader-dochterrelatie is de hartslag van deze film. Hoe grootser de film zich op visueel vlak ontwikkelt, hoe persoonlijker de verhaallijn wordt."

Jessica Chastain

Voor Jessica Chastain vormde de verhaallijn een kans om haar eigen relatie met haar vader, Michael Monasterio, te verwerken. De actrice, tweemaal genomineerd voor een Oscar, had geen contact met de man en reageerde in 2012 ook niet op diens dood, uit respect voor haar stiefvader.

"Ik denk dat iedere acteur uit zijn eigen ervaringen put om een bepaalde rol te spelen. En ik denk dat we allemaal wel eens hebben meegemaakt, hoe het voelt om achtergelaten of verwaarloosd te worden. Dit personage werd dus zeker wel gevormd door mijn persoonlijke ervaringen."

Interstellar is vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen te zien.

Lees de recensie van Interstellar