Van Dale heeft woensdag de nieuwe Nederlandse film Aanmodderfakker in het zonnetje gezet. 

De tragikomedie, die recent drie Gouden Kalveren in de wacht sleepte, is op de website van de gezaghebbende boekenuitgeverij tot woord van de dag gebombardeerd.

"Met het woord van de dag willen we opmerkelijke nieuwe woorden of woordtrends onder de aandacht brengen", stelt een woordvoerster.

Volgens haar staat deze geste los van de inzending van het woord aanmodderfakker voor de wedstrijd Woord van het Jaar. "Die twee kanalen staan los van elkaar. Dit zegt niets over de kansen van aanmodderfakker bij de verkiezing." Zij kan ook nog niet melden of het woord in de volgende editie van de Van Dale wordt opgenomen.

Aanmodderfakker

De film Aanmodderfakker vertelt over een luie dertiger die geen afscheid kan nemen van zijn studentenbestaan. De film van regisseur Michiel ten Horn won de Gouden Kalveren voor beste film, beste acteur (Gijs Naber) en beste scenario (Anne Barnhoorn). De critici zijn allemaal erg enthousiast over de eigenzinnige komedie en belonen hem unaniem met vier sterren.

Tot en met 24 november kunnen kandidaten voor de verkiezing Woord van het Jaar worden ingezonden. Daarna worden er tien finalisten bekendgemaakt waar het publiek op kan stemmen. De woorden moeten dit jaar zijn ontstaan. Het woord, dat een synoniem is voor lamzak, werd verzonnen door een vriendin van de regisseur die over haar luie ex-vriendje vertelde.

Recensie: Aanmodderfakker