Romantische pech met Catherine Deneuve, Charlotte Gainsbourg, Chiara Mastroianni en Benoît Poelvoorde.

Naast de beroemde dochter van een Franse popzanger, de dochter van een Italiaanse acteur én de nog veel beroemdere moeder van één van hen, is Poelvoorde de vreemde eend in de bijt.

Maar hij is, in een mooie rol als pechvogel Marc Beaulieu, wel het meest aandoenlijke hart in het niet al te origineel getitelde 3 coeurs.

De Belgische Poelvoorde debuteerde in 1992 in de seriemoordenaars-mockumentary C’est arrivé prés de chez vous, speelde met Audrey Tautou in Coco avant Chanel en stond lekker te bekvechten met komiek Dany Boon in Rien à déclarer. Poelvoorde is ontzettend grappig, maar - hij bewijst het in 3 Coeurs - kan ook aandoenlijk zijn.

'Het is mijn dag niet'

Op een late avond strandt Marc in een provinciestadje. "Mijn trein gemist", hijgt de Parijse belastinginspecteur met een hartprobleem. "Ik mis vaker mijn trein. En ik ben mijn mobiel ook kwijt. Het is mijn dag niet." Of juist wél, natuurlijk, want zo ontmoet hij Sylvie (Charlotte Gainsbourg). Ze zijn op slag verliefd en wandelen en praten de hele nacht.

De volgende dag spreken ze af elkaar een week later in Parijs weer te zien. Maar helaas: Marc arriveert te laat voor de afspraak. Sylvie vertrekt teleurgesteld naar de VS, niet wetend dat Marc naar haar heeft gezocht en daarbij Sophie (Chiara Mastroianni) tegen het lijf is gelopen - haar zus, nota bene, met wie hij besluit te trouwen.

Het verdomde noodlot

Het is een klassieke driehoeksverhouding die door regisseur Benoît Jacquot echter niet als een klucht wordt uitgespeeld maar als drama. Een beetje rare keuze: de dreigende thriller-muziek van Bruno Coulais werpt zijn schaduwen vrijwel meteen vooruit. Dat verdomde noodlot: Marc is met de verkeerde getrouwd.

Die muziek is te opdringerig, net als het plots opduiken van de stem van een verteller na ongeveer een half uur en de finale. Jacquot, die we kennen van Villa Amalia (2009) en Les adieux à la reine, maakt een onevenwichtige, niet altijd even aannemelijke film die niet echt romantisch uitpakt, maar eerder tragisch.

Groot dilemma

Deneuve heeft, als oudere antiekhandelaarster en de moeder van de zussen, de kleinste rol. Gainsbourg en Mastroianni zijn degelijk. Details, zoals het kleine handgebaar waarmee ze een glimlach op hun gezicht toveren of Sylvies gefriemel met een aansteker die ze van Marc kreeg, verlenen hen hun geloofwaardigheid.

Poelvoorde is, vooral in de tweede helft, de beste als de kleine, weerloze man met het grote dilemma. Zijn dronkenschap op zijn eigen huwelijksfeest, zijn blik wanneer de ogen van Sylvie de zijne kruisen, zijn plotselinge kruistocht tegen de burgemeester. Marc is zeker geen perfect mens, maar hij is wel degene die 3 coeurs redt.

Te zien in 23 zalen

3,5 Sterren