Naast Twisted gaat er deze week nog een volkomen mislukte film uit met een hoop klinkende namen (Kidman, Broderick, Walken, Middler, Close) in de cast: The Stepford Wives. @

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

De aanwezigheid van Nicole Kidman, Glenn Close, Christopher Walken, Matthew Broderick en Bette Middler schept heel wat verwachtingen van The Stepford Wives. Het beeldmateriaal van het bedrieglijk schattige plaatsje Stepford suggereert ook al een aanstekelijke satire met een bedrieglijk suikerlaagje. Helaas worden geen van deze verwachtingen waargemaakt: de film is een gênante mislukking voor alle betrokkenen. Zelfs Christopher Walken kan deze rampenfilm vol gemiste kansen niet redden.

Tv-bitch

Kidman speelt een tv-bitch die in de eerste scène bijna wordt neergeschoten door een slachtoffer uit een van haar reality-shows. De aanslag mislukt, maar aangezien de dader eerder wel zijn vrouw en diens nieuwe vrienden wist te raken besluit de tv-zender Kidman te ontslaan uit angst voor rechtszaken. Waarop Kidman in een zenuwaanval schiet waar ze pas in het ziekenhuis van bij komt.

Suikerzoet

Liefhebbende man Matthew Broderick heeft intussen zijn baan bij diezelfde zender opgezegd en een huis gekocht ver buiten Manhattan, in het lieflijke Stepford. De suikerzoete manier waarop Glenn Close de nieuwe bewoners welkom heet, maakt al duidelijk dat er hier niets klopt. Waarom zijn alle mannen uitgezakte nerds, terwijl vrijwel alle vrouwen blonde schoonheden zijn, die zich zonder problemen aan het huishouden zetten? Kidman ruikt onraad, evenals Stepford bewoonster Bette Middler, de enige ander dissonant onder de volgzame Stepford Wives. De oplossing van het raadsel ziet iedereen aankomen- en daar hoef je niet eens I, Robot voor te hebben gezien.

Carrière-kenau

In de meest onwaarschijnlijk scène uit de film waagt voormalige carrière-kenau Kidman ook een poging, en stort zich in een roze jurk op het huishouden. De poster met een geblondeerde Kidman wekt al de suggestie dat ze vroeg of laat volledig voor de bijl gaat, maar tegen die tijd weet geen personage uit de film nog te boeien.

Het boek van Ira Levin werd dertig jaar terug ook al verfilmd, toen een sociale satire over de rol van de vrouw nog actueel was. Nu schiet de film al net zo zijn doel voorbij als de achterhaalde reality show-opzet die Kidman aan het begin presenteert: die bestaat namelijk allang, als Temptation Island.

Het Parool: "film voor ramptoeristen (..) vruchteloos gerepareerde misvatting"
De Volkskrant: "onevenwichtige opbouw (..) afgeraffeld"
In 48 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm