Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Noord/Zuid laat volgens Ariane Schluter vooroordelen zien

De nieuwe KRO-serie Noord/Zuid gaat over een Amsterdams rechercheteam, maar is volgens hoofdrolspeler Ariane Schluter geen klassieke politieserie.
Door BuzzE

''Het is veel meer een dramaserie met veel aandacht voor de personages waarin actuele onderwerpen worden behandeld”, aldus de actrice.

Zo krijgt het team rechercheurs dat centraal staat in de serie, te maken met een op wraak beluste Syriëganger, een buurt waar de agressie oploopt vanwege een vermeende pedofiel en ook een juwelier die na verschillende inbraken het heft in eigen hand neemt.

“We vinden het belangrijk om deze verhalen te vertellen. We laten verschillende kanten van deze problemen zien, de vooroordelen en de manier waarop de politie handelt”, aldus Schluter.

Meerdere kanten

“Het klinkt erg cliché, maar in de serie merk je dat niets is wat het lijkt. Iedere zaak heeft meerdere kanten, net als in het echte leven”, vervolgt de actrice, die de rol van teamleider Dana speelt. Dana is net gescheiden en verhuisd van Amsterdam Zuid naar het noorden van de stad.

Samen met haar dochter probeert ze haar leven opnieuw vorm te geven, maar dat is moeilijker dan gedacht. Daarnaast heeft ze als leider van een rechercheteam een pittige baan waarin ze spannende en nare dingen meemaakt. “Dana is een heel menselijke rechercheur. Als het levenloze lichaam van een meisje wordt gevonden, gaat ze niet gelijk door. Ze moet dit laten bezinken, ze heeft zelf immers ook een dochter rond die leeftijd.”

Heftig

In de serie is ruimte voor humor en actie. Dat het er tijdens de opnames af en toe heftig aan toeging, blijkt wel uit het feit dat Schluter op de set haar hand heeft gebroken. Het gips is er inmiddels af. “Ik moest iets kapotslaan en ging daar kennelijk erg op in. Het gebeurde in de middag en ik heb daarna gewoon verder gespeeld. Pas 's avonds merkte ik dat ik misschien toch even naar het ziekenhuis moest”, aldus Schluter lachend.

Andere rollen in de nieuwe serie worden gespeeld door Juda Goslinga, Meral Polat, Patrick Laureij, Gijs Scholten van Aschat, Reinout Bussemaker, George Tobal en Lobke de Boer. Noord/Zuid is vanaf 2 januari te zien.


Lees meer over:

Ariane Schluter

Aanbevolen artikelen