Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Thom Hoffman vindt succesvolle Dokter Tinus vooral tijdloos

Dokter Tinus van SBS6 is een groot succes. Dat komt volgens Thom Hoffman omdat de serie tijdloos is. “Vooral als het gaat om het onvermogen van mensen die met elkaar proberen om te gaan.”
Door NU.nl/Eke Bosman

Dokter Tinus is een bewerking van de Britse serie Doc Martin. Hiervan zijn er in Groot-Brittannië inmiddels al zes seizoenen uitgezonden. In Nederland is nu het derde seizoen aan de gang, waarvan een aflevering begin oktober nog 1,4 miljoen kijkers trok.

Volgens Hoffman is Dokter Tinus niet kneuterig, ondanks dat de serie in het landelijke Wourkem afspeelt. “We laten juist het omgekeerde van kneuterigheid zien. Het heeft humor. We laten een beetje de belachelijkheid van iedereen zien, met Tinus als beste voorbeeld", aldus de acteur.

"Alle relaties en liefdes verlopen moeizaam. De scriptschrijvers hebben ervoor gezorgd dat je juist sympathie krijgt voor de mensen die van alles fout doen, en er ook om moet lachen. Het is een gekke combinatie.”

Dokter Tinus gaat niet over een dokter, ook niet over het platteland, maar over de debielheid van het gedrag van mensen", vervolgt Hoffman. "Dat de dokter en juf een kindje krijgen, kan iedereen overkomen. Maar de manier waarop, zoals de stunteligheid ervan, is heel erg goed neergezet.”

Doc Martin

Het originele script van de Britse serie Doc Martin, is onder andere door Erik van 't Wout vertaald. Hoffman is blij dat daardoor de Engelse humor erin blijft. "Ik denk dat het geheim van het succes ook is dat het Engelse humor heeft. Een beetje John Cleese-achtig, eigenlijk. Soms is het grof, maar het blijft in z’n geheel een vriendelijke serie.”

"Maar het belangrijkste is dat de serie voor zeventig procent uit drama bestaat, en dertig procent uit komedie. Dat is precies zoals de Engelse producent het heeft ontworpen."

Hoffman denkt ook dat het succes te verklaren is omdat Dokter Tinus voor mensen als spiegel fungeert.  “Dingen die in Dokter Tinus gebeuren, maken mensen in het alledaagse leven ook mee. Dat je een akkefietje met je vriend of vriendin hebt en dan vervolgens de verkeerde woorden gebruikt, terwijl je het niet zo bedoelt. Dat zit ook in de serie."

Televisieseries

De laatste tijd krijgen televisieseries meer waardering en aandacht, en hebben steeds meer acteurs interesse om een rol te spelen. "Ik heb eigenlijk altijd plezier gehad met het maken van televisieseries. Denk aan De Co-Assistent en de politieserie Russen. Ik vind het juist leuk om te doen, want er zijn echt veel series van goede kwaliteit", aldus Hoffman.

Toch was Hoffman niet gelijk heel erg enthousiast toen hij over Dokter Tinus hoorde. "Ik keek naar de Engelse variant (Doc Martin, red.) en dacht dat het wel een leuke, komische serie was. Maar toen ik als vakman ging kijken, zag ik hoe het precies gemaakt was. Ik wist toen gelijk dat het een superhit werd."

De 57-jarige acteur heeft nog een tip voor de aflevering van woensdagavond. "Kijkers, jullie mogen de zakdoeken klaarleggen."

Dokter Tinus is elke woensdag om 20.30 uur op SBS6 te zien.


Lees meer over:

thom hoffmanDokter Tinus

Aanbevolen artikelen