Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Filmrecensie: Wild Tales - Damiån Szifron

Zes korte Argentijnse verhalen waarin beschaafde mensen over de rooie gaan. Origineel, maar niet altijd even sterk afgemaakt.
Door NU.nl/André Nientied

Zelfs de meest beschaafde mensen kunnen door het lint gaan wanneer ze maar lang genoeg worden getergd. Neem dat maar aan van iemand die door herhaaldelijk geknoei van de KPN bijna twee weken zonder internet zat.

In de Argentijnse film Wild Tales presenteert regisseur Szifron zes vermakelijke verhalen over frustratie en wraakoefeningen.

Wild Tales is in feite een vijfluik met een extra korte film als voorproefje. Die eerste film speelt zich af in een vliegtuig waarin toeval al dan niet een grote rol speelt - meer vertellen zou zonde zijn.

Het tweede verhaal is gesitueerd in een verlaten wegrestaurant waar een late klant arriveert. Die klant is niet alleen onbeleefd, de serveerster kent hem nog van vroeger. En ze heeft nog een behoorlijk appeltje met hem te schillen.

Duel

Het derde verhaal is het meest geslaagd en op te vatten als een Argentijnse variant op Steven Spielbergs vroege film Duel. Ergens op een afgelegen weg wordt een zakenman in zijn nieuwe auto getreiterd door een plaatselijke wegpiraat. Wanneer de zakenman een lekke band krijgt en de wegpiraat zogenaamd een handje komt helpen loopt de zaak volledig uit de hand.

Ook de volgende twee verhalen gaan over auto's. Een explosievenexpert komt te laat op de verjaardag van zijn dochter wanneer zijn auto wordt weggesleept terwijl hij een verjaarstaart aan het kopen was. Zal hij zelf exploderen? En in het vijfde verhaal veroorzaakt een rijkeluiszoon dronken een dodelijk ongeluk en rijdt hij daarna door. Laat zijn vader zijn zoon hiervoor opdraaien of valt er iets te regelen?

De zesde en laatste episode speelt zich af op een feestelijke bruiloft. Die wordt al snel minder feestelijk wanneer de bruid er achter komt dat haar kersverse man er niet alleen een minnares op na houdt, maar ook nog zo brutaal is om deze vrouw uit te nodigen op hun bruiloft. De lieflijke bruid ontpopt zich al snel tot een Bridezilla die geweld niet schuwt.

Bekijk de trailer:

Almodóvar

Wild Tales is geproduceerd door de Spaanse broers Pedro en Agustin Almodóvar (vooral bekend van Pedro’s eigen films) maar ademt een authentiek Argentijnse sfeer uit, mede door de locaties.

Niet elk verhaal wordt even sterk afgerond, maar de opbouw is in bijna alle gevallen wel sterk. Bovendien is het aardig weer eens een reeks korte films in de bioscoop te kunnen zien.

3,5 ster | Te zien in 24 zalen

Aanbevolen artikelen