De Nederlandse regisseur Ruud van Hemert had in de jaren 80 serieuze plannen om een remake van zijn zwarte komedie Schatjes! te maken. 

Dat schrijft Van Hemert in zijn autobiografie De Bruut die volgende week uitkomt.

De gitzwarte komedie Schatjes uit 1984 vertelt over de strijd tussen twee ouders (Peter Faber en Geert de Jong) en hun verwende kroost.

Toen de film in Nederland een groot succes bleek, wisten de producenten de wereldrechten aan de Amerikaanse studio Warner Bros. te verkopen. De film moest alleen nagesynchroniseerd worden in het Engels. Van Hemert werd naar Hollywood gehaald om met deze klus te helpen.

“Ik kreeg een joekel van een limousine onder mijn reet, rookte sigaren, dronk Bourbon en er volgden vele besprekingen over een film die ik daar mogelijkerwijs voor hen zou gaan draaien”, schrijft de regisseur. “Misschien, dacht ik gretig, zat het er wel in dat ik een remake van Schatjes kon maken met de middelen die eigenlijk voor zo'n verhaal nodig zijn en die oorspronkelijk in mijn script stonden. Met een heel leger en tanks, en acteur Bruce Dern in de hoofdrol.”

Uiteindelijk gingen alle plannen niet door. “Toen ik na een aantal maanden dacht: laat ik maar eens bellen wanneer ik bij Warner mijn volgende bolknak kon komen roken, kwam ik niet verder dan een secretaresse van wie ik nog nooit had gehoord.”

Peter Faber

Verder vertelt Van Hemert in het boek dat hij voor de mannelijke hoofdrol in Schatjes! in eerste instantie Kees van Kooten of Paul van Vliet in gedachten had. Het werd uiteindelijk Peter Faber, die hij nog kende van een toneelstuk dat ze eerder maakten. “Zowel Peter als Geert de Jong bleek gelukkig te beschikken over een flinke touch van gekte. Het was natuurlijk een rare film, dus dat soort types had ik nodig.”

De regisseur schreef vlak voor zijn overlijden in 2012 een openhartige autobiografie over zijn frustrerende ervaringen in de Nederlandse filmwereld. Van Hemert rekent in het boek af met iedereen die hem ooit tegenwerkte of tegenstond. Hij noemde de autobiografie De Bruut, een bijnaam die acteurs hem gaven om zijn soms hardhandige optreden op de set.

Het boek wordt op 5 november gepresenteerd in Het Ketelhuis, voorafgaand aan een vertoning van de opgepoetste print van Schatjes!.

Schatjes! - Trailer