"This is no way to run an Asylum!" Brendan Gleeson heeft maar een kleine rol in de Edgar Allan Poe-verfilming Stonehearst Asylum, maar hij slaat wel de spijker op zijn kop. 3,5 sterren

De beroemde horrorverhalenschrijver Edgar Allan Poe publiceerde The System of Doctor Tarr and Professor Fether in 1845.

Het korte verhaal ging over een merkwaardige nieuwe vorm van psychotherapie. In die tijd, de psychiatrie stond nog in de kinderschoenen, een sensationeel onderwerp.

Voor regisseur Brad Anderson is het ook niet de eerste keer dat hij filmt binnen de muren van een gekkenhuis. In Session 9 (2001) leidde de renovatie van een oud gesticht tot nieuwe krankzinnigheid. In The Machinist (2004) was het acteur Christian Bale, graatmager geworden voor deze rol, die de grenzen van het gezond verstand opzocht.

Medisch hoorcollege

"Believe nothing of what you hear, and only half of what you see." De waarschuwing wordt aan het begin van Stonehearst Asylum gegeven tijdens een medisch hoorcollege. Patiënte Eliza Graves (Kate Beckinsale) wordt in een zaal vol mannelijke medicijnstudenten vernederd, betast en met heroïne platgespoten, uit naam van de wetenschap.

Enige tijd later arriveert de net afgestudeerde arts Edward Newgate (Jim Sturgess) bij het Stonehearst Insane Asylum. Dr. Lamb (Ben Kingsley) leidt hem langs alle gevallen van hysterie, pyromanie, ongeneeslijke homofilie en pseudologia phantastica. Newgate zou er echter goed aan doen zich nog even die waarschuwing uit het hoorcollege te herinneren.

Bekijk de trailer:

Hoteldebotel

Want, de trailer verraadt het al, in de kelder van het instituut zit Dr. Salt (Michael Caine) opgesloten. En hij zegt dat hij de échte geneesheer-directeur is. Wie is er hier nou gek? Dr. Salt met zijn barbaarse methodes of Dr. Lamb die inderdaad wat rare trekjes vertoont. Dr. Newgate zélf is bovendien ook een beetje hoteldebotel, van de mooie Eliza Graves.

Kingsley heeft zichtbaar plezier in zijn excentrieke rol, en hij is niet de enige. De nymfomane 'verpleegster' Millie, de 'Wildeman of Oxbridge' en de man die denkt dat hij een Arabische hengst is, ze zullen je bijblijven. Kate Beckinsale en Jim Sturgess als het meest normale koppel zorgen er ondertussen voor dat je goed bij de les blijft.

Geheimen

Want Stonehearst Asylum verbergt meer dan één geheim tussen alle sfeervolle plaatjes van mistige landschappen, nachtelijk onweer en schaduwrijke kamers vol antiek meubilair, decoratiebehang en kaarsverlichting. "What is it that haunts the soul of Silus Lamb?" Brad Anderson bewaart de grootste verrassing voor het einde.

Dat Anderson één of twee keer te vaak demonstreert dat de gekken niet per sé ongelijk hebben en dat er ook wel iets op de medische wetenschap valt aan te merken, zorgt voor wat vertraging halverwege. Maar met deze cast, fraaie dialogen, een vleugje humor en mooi, sfeervol camerawerk: helemaal geen gekke film.

Te zien in 13 zalen