Vermakelijke tragikomedie met Bill Murray als boze buurman verliest in tweede helft aan kracht door overdosis sentiment. Ook met Melissa McCarthy. 3,5 sterren

Bill Murray heeft zijn carrière gebouwd op het spelen van sarcastische types met een uitgestreken gezicht. Dat deed hij rond 1980 in luidruchtige komedies als Stripes en Meatballs, met Ghostbusters als commercieel hoogtepunt.

Maar sinds Rushmore (1998) is Murray vooral te zien in melancholische tragikomedies als Lost in Translation en Broken FlowersSt. Vincent is een beetje van allebei: de eerste helft is een komedie waarin Murray zich weer van zijn meest sarcastische kant kan laten zien; de tweede helft is meer een melancholische tragikomedie. 

Murray speelt Vincent, een slordige drinkebroer die alleen woont en wiens enige pleziertje de wekelijkse wip met een Russisch hoertje (Naomi Watts) is. Maar ja, ze is hoogzwanger, dus dat is binnenkort ook afgelopen. Zelfs Vincents kat is een grumpy cat.

Keukenvloer

Na weer een avond vol drank wordt Vincent met een kater op de keukenvloer wakker van een hoop lawaai. De nieuwe buren zijn gearriveerd en hun verhuizers hebben zijn boom geramd, waardoor er een tak op Vincents auto is beland. Dat wordt dokken, gromt de boze buurman naar zijn nieuwe buurvrouw Maggie (Melissa McCarthy) en haar 12-jarige zoontje Oliver (Jaeden Lieberher). Ook voor het hek, al heeft Vincent dat zelf omver gereden.

Na deze moeizame kennismaking wordt de relatie er niet beter op wanneer Oliver op zijn nieuwe school wordt bestolen van sleutels en mobieltje en hij bij zijn boze buurman naar zijn moeder, die op haar werk is, moet bellen. Vincent, die geldproblemen heeft, ziet ineens een nieuwe inkomstenbron: hij wil wel op de jongen oppassen, tegen een fiks uurtarief. Maggie gaat met tegenzin akkoord.

Bekijk de trailer:

Brompot

Zal de mensenhater opbloeien doordat hij met het jongetje gaat optrekken? En zal de schuchtere Oliver leren van zich af te bijten? De titel van de film geeft in feite het antwoord al. Natuurlijk is Vincent meer dan alleen een brompot, al schiet de film in de tweede helft wel door met dramatische ontwikkelingen die moeten benadrukken dat Vincent naast een grote bek ook een klein hartje heeft.

Maar voordat het sentiment de overhand krijgt valt er genoeg te lachen om de botte Vincent, die op zijn slippers overal tegenaan schopt. Chris O' Dowd heeft nog een geestige bijrol als katholieke leraar en Naomi Watts is hilarisch als hoogzwangere paaldanseres, maar uiteraard steelt Bill Murray de show. Daarvoor hoeft hij eigenlijk alleen maar een Bob Dylan-nummer te zingen, zoals hij doet tijdens de aftiteling.

Te zien in 32 zalen