Rauwe oorlogsfilm met Brad Pitt als tankcommandant die aan het eind van WOII het laatste Duitse verzet moet breken. 3,5 sterren

Eerder dit jaar kwam George Clooney met het door hem geregisseerde The Monuments Men, een ouderwetse oorlogsfilm vol oneliners, goede kapsels en mooi uitgelichte scènes.

Tegenover dit nogal cleane beeld van WOII stelt Clooneys Ocean's Eleven-kompaan Brad Pitt in het door David Ayer geregisseerde Fury een rauwer en realistischer beeld: "Idealen zijn vredig, maar de geschiedenis is gewelddadig."

De openingsscène zet meteen de toon: op een mistige, modderiger vlakte komt een eenzame Duitse militair te paard aangereden. Wanneer hij arriveert bij een ogenschijnlijk uitgestorven slagveld vol lijken en verwoeste tanks springt Don 'Wardaddy' Collier (Brad Pitt) hem op zijn nek en maakt hem af met een welgemikte dolkstoot in zijn oogkas. De scène had zo uit Inglourious Basterds kunnen komen, of uit World War Z, beiden met Pitt.

Rauwdouwers

Maar de ironie van Basterds en de zombies van World War Z zijn nergens te bekennen in Fury. Het is april 1945, WOII loopt op zijn einde maar nog niet alle Duitse soldaten hebben zich overgegeven. Aan Wardaddy, zijn tank Fury en zijn team de ondankbare taak de laatste resten verzet te elimineren. Al jaren werken de rauwdouwers samen en ze zijn dan ook goed op elkaar ingespeeld maar tegelijkertijd elkaar net zo beu als de oorlog zelf.

Aan het begin van de film wordt het team, omdat eerder een van hen is gesneuveld, versterkt met een groentje, Norman Ellison (Logan Lerman, uit The Perks of Being a Wallflower). Via de ogen van deze nieuweling krijgt ook de toeschouwer een cursus vuile oorlog voeren, een beproefde scripttruc, die weer prima werkt. De doodvermoeide veteranen houden in de modder het moreel hoog met uitspraken als "de beste baan die ik ooit had."

Bekijk de trailer:

Pitts Duits

Tegenover de godsvruchtige Boyd 'Bible' Swan (Shia LaBeouf) staat de beestachtige Crady 'Coon-Ass' Travis (Jon Bernthal), terwijl Trini 'Gordo' Garcia (Michale Peña) zich op de achtergrond houdt. Oorlog breekt wetten, zo leert Wardaddy hardhandig aan groentje Norman: soms moet je ook Duitsers neerschieten die zich al hebben overgegeven. Die Duitsers praten goddank gewoon Duits, en ook Pitts Duits is trouwens prima.

Fury is aan de ene kant een anti-oorlogsfilm, waarin elk restje heroïek bedekt is met modder en bloed. Aan de andere kant blijkt opoffering uiteindelijk nog steeds hoog in het vaandel te staan bij de mannen van de Fury en trakteert Ayer zijn publiek op opwindende en uiterst spannende vechtscènes. Zo komt zowel de pacifist, oorlog is smerig, als de liefhebber van oorlogsfilms, oorlog is spannend, aan zijn trekken bij het indringende Fury.

Te zien in 91 zalen