Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
The Walking Dead

Andrew Lincoln vindt The Walking Dead verhaal over morele keuzes

​Volgens Andrew Lincoln is The Walking Dead meer dan alleen een zombieserie. Het is volgens de acteur ook een moreel verhaal. "We laten zien wat mensen elkaar aan kunnen doen in een wereld zonder wetten".
Door NU.nl/Zico Ruiter

WAARSCHUWING: Dit bericht bevat spoilers over de eerste vier seizoenen van The Walking Dead.

"De karakterontwikkelingen zijn erg gedetailleerd. Ook in het nieuwe seizoen blijven er maar interessante nieuwe karakters opduiken in de serie. Zo blijft het verhaal zichzelf opnieuw uitvinden. Het is al lang geen verhaal meer over alleen zombies", vertelt de Britse acteur tegen NU.nl.

Lincoln vertolkt de rol van Rick Grimes, hoofdpersoon in The Walking Dead. Grimes, een politieman, ontwaakt in het eerste seizoen uit een coma en ziet dat de wereld veranderd is in het domein van zombies, of 'walkers' zoals ze in de serie worden genoemd.

"Rick is een ontzettend interessant karakter. Hij worstelt met morele dilemma's en het vaderschap. Daarnaast wordt van hem verwacht dat hij de leider van de groep is. Hij weet nu dat hij alles moet doen om zijn groep in leven te houden."

Atlanta

Lincolns kleren zijn vies en nat van zweet, maar dat is hij gewend. Het is immers zijn vijfde jaar op de snikhete set van The Walking Dead in Georgia. Het begin van de serie speelt zich nog af in het centrum van Atlanta. De stad maakte al snel plaats voor de bosrijke omgeving met verlaten huizen en oude treinsporen.

Grimes heeft door de seizoenen heen de nodige ontberingen moeten doorstaan in de apocalyptische wereld. Hij verloor zijn vrouw, zijn pasgeboren kind verdween en zijn groep werd geteisterd door een rivaliserende gemeenschap. Dan is er ook nog het constante gevaar van ronddolende zombies.

In de finale van seizoen vier is Grimes weer terug bij af. Hij is met zijn groep opgesloten in een container van vermoedelijke kannibalen, maar de overlevingsdrang blijft groot.

Bevredigend

"Het nieuwe seizoen begint direct met actie. Ik beloof een bevredigende seizoensopening aan de kijkers. De eerste aflevering is misschien wel het grootste wat we ooit hebben gedaan met The Walking Dead, in ieder geval het meest ambitieuze".

Lincoln wil alle twijfel over het leiderschap van het hoofdpersonage wegnemen. "Hij heeft geaccepteerd dat hij gruwelijkheden heeft begaan. Hij is nu weer in staat om te leiden."

Met gruwelijkheden doelt Lincoln vooral op een gruwelijke dood in de slotaflevering van het laatste seizoen. Om zijn zoon te redden beet zijn personage de keel van een vijand door. "Het is een gewelddadige serie. Maar we gebruiken nooit geweld zonder reden, het is altijd ondersteunend voor het verhaal of de karakterontwikkelingen."

Vertrouwen

De acteur put vertrouwen uit het succes van de serie. The Walking Dead is een van de meest bekeken series ter wereld. Het afgelopen seizoen trok in Amerika gemiddeld 18,4 miljoen kijkers en wordt in 125 landen uitgezonden.

"We hebben tijdens de opnames meer vertrouwen dan ooit. Dat komt vooral doordat iedereen zijn personage en zijn collega's goed kent. Het hele project voelt sterker aan."

"Toen The Walking Dead begon was de concurrentie van andere series niet zo groot als nu. We moeten scherp blijven om ons proberen te onderscheiden van andere grote televisieseries."

"Die ambitie bleek al uit de eerste aflevering. Het is nog altijd een van de beste scripts die ik heb gelezen. Het leek net een film. De schrijvers hebben bewezen dat ze de druk aankunnen, onder andere door steeds nieuwe en verrassende 'zombie-kills' te bedenken."

Slapeloze nachten

"Het succes brengt natuurlijk ook druk en hoge verwachtingen met zich mee. Dat merk je aan de nieuwe acteurs, die voelen zich vaak zenuwachtig. Dat is juist goed. Zo weet je dat ze echt hun best gaan doen. Zelf heb ik daar ook last van. Aan het begin van ieder seizoen heb ik slapeloze nachten."

Dat is een van de redenen waarom Lincoln zich wat werk betreft alleen nog maar concentreert op The Walking Dead. "Het is moeilijk om naast deze serie andere acteerklussen als een film te doen. Ik heb ook een gezin en dat is het belangrijkst. Het werk dat ik nu doe is bevredigend."

Seizoen 5 van The Walking Dead is vanaf maandag 13  oktober 22.00 uur te zien bij Fox.

Bekijk de trailer van het vijfde seizoen:


Lees meer over:

The Walking Dead

Aanbevolen artikelen