Een kwart van de Nederlanders (4,2 miljoen mensen) maakt gebruik van streamingdiensten voor films en muziek.

Vooral onder jongeren zijn de diensten populair, blijkt donderdag uit onderzoek van GfK (pdf).

Onder de 13- tot 17-jarigen gebruikt 54 procent streamingdiensten, terwijl dat vorig jaar nog 38 procent was. Onder de 18- tot 34-jarigen streamt 43 procent.

Netflix is in Nederland de grootste streamingdienst voor films, terwijl Spotify voorop loopt in de muziekwereld. Volgens GfK breiden beide diensten hun voorsprong op de concurrentie gestaag uit.

Het exacte aantal gebruikers van de twee diensten in Nederland is onduidelijk. Een onderzoek schatte recent in dat een miljoen Nederlanders gebruikmaken van Netflix. Spotify maakte in mei bekend wereldwijd veertig miljoen gebruikers te hebben. Tien miljoen van hen betalen ook voor de dienst.

Smartphone

Mensen die betalen voor muziekdiensten gebruiken deze vooral op hun mobiele telefoon, stelt GfK. Ook luisteren zij met 11 uur per week bijna twee keer zo veel als Nederlanders die gratis diensten gebruiken.

Muziek wordt in Nederland steeds minder tegen betaling gedownload. Ook illegaal downloaden is volgens GfK met 5 procent afgenomen. Eerder bleek al dat betaalde downloads in de VS steeds minder opbrengen, terwijl streaming meer geld in de la brengt voor de muziekindustrie.

In de filmindustrie is het nog steeds het populairst om op de tv een enkele film te bestellen via diensten als Pathé Thuis. Dat doet 68 procent van de mensen die 'on-demand' naar video's kijkt.

Netflix strijdt om je vrije tijd, en om Adam Sandler