Fantasierijk, prachtig gemaakt en soms lekker griezelig animatiesprookje van de maker van Coraline en ParaNorman.

Dit is pas de derde film van Laika, maar de animatiestudio uit Oregon heeft al een welverdiende reputatie. Hun specialisme: stop-motion animatie.

Dat is ambachtelijk handwerk. De poppetjes in hun films worden tot leven gewekt door ze steeds een beetje anders te fotograferen: frame voor frame, 25 frames per seconde.

In The Boxtrolls is naast stop-motion ook gebruik gemaakt van cgi, maar de getallen prikkelen nog steeds de verbeelding: 190 poppen, 79 decors, 200 kostuums, 20.000 props en dat álles in 3D. Blijf tot na de aftiteling van The Boxtrolls voor een extra scène die je volledig zal winnen voor de magie van stop-motion animatie.

Roquefort en brie

Het verhaal is ook fantastisch. In het sprookjesachtige Cheesebridge is het stadsbestuur volledig in de ban van… kaas. Een afbrokkelende brug of de staat van het onderwijs? De leiders met hun witte hoeden, waaronder de vader van Winifred (de stem van Elle Fanning), zijn alleen geïnteresseerd in roquefort en brie!

En ondertussen is iedereen bang voor de Boxtrolls. Een zekere Archibald Snatcher (Ben Kingsley) zaait paniek: "Verstop uw malse baby's! Verberg uw kazen! De boxtrolls hebben een kind gestolen en gebruiken de babybotjes als tandenstoker!" Wat een leugenaar! En onze held Eggs (Isaac Hempstead Wright) zal dat bewijzen ook.

Bekijk de trailer:
Bekijk de trailer:

Knusse kubus

Want in werkelijkheid zijn de Boxtrolls - ze komen uit het kinderboek Here Be Monsters van Alan Snow - vreselijk aandoenlijke wezentjes in kartonnen dozen. Ze leven diep onder de grond, zijn gefascineerd door alles wat mechanisch is, en doen nog geen vlieg kwaad. Eggs, een mensenkind, is liefdevol door hen opgevoed.

Wanneer de Boxtrolls gaan slapen, stapelen ze zich op tot één grote, knusse kubus. Het ziet er prachtig uit. Maar het indrukwekkendst is toch wel de gemene Snatcher. Vooral wanneer hij krijgt wat hij wil: kaas, net als de notabelen. Hij is namelijk allergisch voor kaas - en de zwellingen in zijn gezicht zijn pas écht angstaanjagend!

Knotsgek avontuur 

The Boxtrolls - in de Nederlandstalige versie hoor je de stemmen van oa. Kim van Kooten, Frank Lammers, Horace Cohen en Ruben van der Meer - is gemaakt voor zes jaar en ouder. Het is soms best een beetje spannend, maar er valt vooral veel te genieten van alle grappen, decors en fantasierijke personages.

Volwassen kunnen in The Boxtrolls een kleine analogie ontdekken met de manier waarop er soms angst gezaaid wordt in de samenleving. Voor alle kleine boxtrolletjes in de zaal is het gewoon een knotsgek avontuur over vriendschap, brokkelkaas en een tijdloze levensles. Kom uit die doos! Probeer je langer niet te verstoppen!

Te zien in 178 zalen.