"Verraden door onze eigen kerkleider!" Vijf monniken vechten voor het behoud van hun klooster. Mild (heilige)geestige komedie van de makers van De Marathon.

Martin van Waardenberg schreef wederom het scenario, Jeroen de Bruin deed opnieuw het camerawerk en de productie was weer in handen van Eyeworks.

Regisseur Johan Timmers was niet betrokken bij De Marathon, maar hem kennen we onder meer van de eerder dit jaar verschenen kinderfilm Loenatik, te gek.

De overeenkomsten zijn vooral inhoudelijk opvallend. Draaide De Marathon om vijf mannen die hun autogarage proberen te redden door aan de Rotterdamse marathon mee te doen; ditmaal gaat het om vijf mannen die hun klooster proberen te redden en daarvoor dringend behoefte hebben aan een wonder.

Orde van Wanrooij

Het zijn aandoenlijke types. Broeder Dominicus (Van Waardenberg) is de gangmaker, broeder Johannes (Thomas Acda) is de kok, broeder Lucas (Egbert-Jan Weeber) is de jongste en Paulus (Kees Hulst) is de snel dementerende abt. Vandaar dat de onzekere Franciscus (Ton Kas) de leiding maar op zich heeft genomen.

De Orde van Wanrooij wordt snel kleiner - ze hebben net broeder Salomon begraven - dus de nare bisschop Heijntjes (Bert Luppes) probeert zijn slag te slaan. De monniken moeten tot hun verbijstering plaats maken voor een wellness resort met Turks bad en parkeerterrein. Gelukkig lijkt De Here zélf tijdig in te grijpen.

Bekijk de trailer van Wonderbroeders:

Bekijk de trailer:
Bekijk de trailer:

Verwarde abt

Een mirakels bloedend Christusbeeld - 'Het Wonder van Wanrooij' – geeft de broeders even respijt, maar niets is wat het lijkt in Wonderbroeders. Vraag dat maar aan broeder Dominicus en die vreemde zuster Jessica (Noortje Herlaar), die zogenaamd uit een naburige kerkgemeente is gekomen om voor de abt te zorgen.

Ingrediënten genoeg voor een leuke komedie. Ton Kas hoeft maar de telefoon op te nemen met een hoog, dun stemmetje en je moet al lachen. De scène waarin de broeders in het Engels overleggen over wat ze met de verwarde abt aan moeten is ook erg grappig. Zo zijn er meer sterke komediemomenten.

Lach-en-een-traanfactor

De droog gebrachte knulligheid is een tijd lang amusant, maar Wonderbroeders zakt daarna in. De timing klopt niet. Zuster Jessica, een onderzoekcommissie uit Rome die het mirakel komt inspecteren: aanzetten tot grappige complicaties zijn er genoeg, maar de film benut ze niet om eens lekker in een hogere versnelling te gaan.

En zo kabbelt Wonderbroeders dus naar een wat voorspelbaar en te gemakkelijk bedacht einde. En dan wreekt zich toch ook dat vrome en goedwillende monniken toch iets minder de lach-en-een-traanfactor hebben dan die veel te dikke, on-fitte maar, oh zo herkenbare marathonlopers uit Rotterdam.

Te zien in 97 zalen.