Documentaire over een fantastisch stukje Nederlandse filmgeschiedenis: hoe bankier Frans Afman Hollywood veranderde.

Frans Afman overleed in 2011. De verrassende en soms ook erg humoristische documentaire Hollywood Banker is gemaakt door zijn dochter, Rozemyn Afman.

Als kleuter speelde zij met de kinderen van Dustin Hoffman. In de documentaire zien we de kleine Rozemyn op het strand van Malibu met Bruce Willis en Demi Moore. 

Nog zo'n juweeltje: een foto van de set van Pirates, de film van Roman Polanski uit 1986. Op de achtergrond de replica van het piratenschip; op de voorgrond de roze kinderwagen uit Nederland. Frans Afman had een dikke vinger in de pap bij meer dan negenhonderd films: Superman, The Terminator, Rambo, Basic Instinct

Joviale bankier

Afman werkt in de jaren zeventig voor Slavenburg’s Bank in Rotterdam wanneer hij de wereldberoemde producent Dino De Laurentiis ontmoet. Dino wil een rekening in Nederland openen. Maar Afman weet iets veel beters: ze ontwikkelen samen een revolutionair nieuwe methode om films te (voor)financieren.

Three Days of the Condor is de eerste film die zo van de grond komt. De joviale bankier is al snel een graag geziene gast in Cannes en Hollywood. "We asked for one million dollars", vertellen producenten Yoram Globus en Menahem Golan. "He got us three million!" Afman zit ernaast en grapt: "What happend with the other two?"

Bekijk de trailer:

Bekijk de trailer:
Bekijk de trailer:

Uit de gratie

Afman zelf komt veelvuldig aan het woord. Zijn dochter besloot de video-interviews te maken nadat hij in 2011 gediagnosticeerd was met alvleesklierkanker. Aan zijn memoires was hij zelf nooit toegekomen. Ze vult het aan met interviews met o.a. Martha De Laurentiis, Kevin Costner, Mickey Rourke en Paul Verhoeven.

Ze herinneren zich haar vader allemaal met veel genegenheid en betreuren de manier waarop hij plotseling uit de gratie raakte. De documentaire vertelt hoe dat kwam en staat ook stil bij de beschuldigingen dat hij smeergeld zou hebben aangenomen, al worden die wel vrij gemakkelijk naar de prullenbak verwezen.

Verplichte kost

"You have to swim with the sharks", zou hij eens gezegd hebben. Dat hij met gehaaide producenten en echte oplichters te maken had, is een ding dat zeker.is. Alleen al de anekdote over hoe Amerikaanse producenten Superman via een bankfiliaal in Zutphen probeerden te financieren is goud waard.

Hollywood Banker is een tikje lang en Rozemyns Engelstalige voice-over leidt wat af, maar de documentairemaakster heeft wel een liefdevol portret van haar vader gemaakt. En dit is natuurlijk verplichte kost voor iedere student van de Nederlandse filmgeschiedenis.

Te zien in vier zalen.