De nieuwe film Gone Girl van regisseur David Fincher, met onder andere Rosamund Pike in de hoofdrol, is allesbehalve een feministische of masochistische strijd, maar een combinatie van liefde en minachting.

Dat zeggen de 35-jarige actrice en de 52-jarige regisseur in gesprek met NU.nl, naar aanleiding van de film die vanaf donderdag in Nederland te zien is. Gone Girl is gebaseerd op het gelijknamige boek van Gillian Flynn. 

Op de vraag of het personage Amy een feministisch standpunt moet uitdragen, antwoordt de actrice ontkennend. "Het gaat niet over het zijn van een vrouw, maar over een persoon die in haar eentje is opgegroeid en alles voor haarzelf heeft moeten doen", aldus Pike. "Dat heeft niets te maken met feminisme of iets dergelijks."

"Je denkt teveel na als je feministische en masochistische boodschappen uit de film haalt, want het is allesbehalve dat."

"Er zijn maar twee kenwoorden die in Gillian Flynns boek centraal staan: liefde en minachting. Deze twee woorden gelden voor ieder personage in dit verhaal. Het heeft met iedereen te maken", voegt Fincher daaraan toe.

Plottwists

De nieuwe film van Fincher richt zich net als zijn eerdere werken Se7en en Fight Club op de meest duistere vorm van supsense. Ook hanteert hij wederom de nodige plottwists, weliswaar met mate.

"Ik denk dat er wel een grens zit qua aantal plottwists. Het moet immers geloofwaardig blijven", zegt de regisseur. 

"De opzet is heel belangrijk. Het begin moet een mysterie zijn, mensen moeten denken dat de hoofdpersoon iets op het spoor is, maar dat er tegelijkertijd iets op de achtergrond gebeurt. Bij dit verhaal is het echter zo dat mensen zo overweldigd zijn door de plottwists, dat ze het erbij neerleggen en denken: laat maar komen. Niet op een negatieve manier, maar meer omdat ze zelf zo ontzettend verbaasd zijn."

Pike is het daarmee eens. "Je moet wel iemand hebben die het verhaal in de goede richting stuurt, want anders wordt het ongeloofwaardig."

De betweter

Ooit zei Ben Affleck, die de andere hoofdrol vertolkt, dat David Fincher een regisseur is die op een filmset ieder taak beter kan doen dan degene die hem daadwerkelijk uitvoert. De regisseur moet er even om lachen, maar heeft er wel een verklaring voor.

"Laten we het zo zeggen: ik kan de taak van een ander niet beter uitvoeren, maar ik heb wel overal een mening over. En soms heb ik dan gelijk."

Pike schiet in de lach. "Nou, ik weet nog wel dat moment dat mijn haar voor een bepaalde scène helemaal opnieuw in model gebracht moest worden. Het moest voor die ene scène perfect zijn, want mijn haar moest op een of andere manier op de juiste plek vallen", zegt de actrice.

"De stylist had er wat moeite mee, maar toen kwam Fincher erop af. Die deed één beweging en gelijk zat het goed. En het ergste is: de stylist zei dat hij nog gelijk had ook."

Gillian Flynn

Gillian Flynn, de auteur van het boek, heeft zelf gevraagd om het script te schrijven, dus Fincher moest er hoe dan ook mee akkoord gaan.

"Maar het script was fantastisch", geeft Fincher gelijk toe. "Ik heb het boek gelezen en wist zelf niet hoe ik hier ooit een film uit moest krijgen. Gelukkig was Flynn er."

"Wat ik me nu wel afvraag, is dat Flynn voor haar andere boekverfilmingen niet het script heeft geschreven. Waarom zou ze dan bij Gone Girl zo betrokken zijn geweest? Was het haar baby?", vraagt Pike zich af.

"Geen idee", zegt de regisseur. "Vergeleken met Fight Club was het juist zo dat de schrijver absoluut niets te maken wilde hebben met het script van de film. Dat zorgde bij ons toen voor wat druk, want wij wilden hem (Chuck Palahniuk, red.) niet teleurstellen."

Missing White Woman

De term Missing White Woman Syndrome wordt gebruikt als een vermissing van een mooie blanke, jonge vrouw aanzienlijk meer media-aandacht gegenereerd, dan die van niet-blanke vrouwen of van mannen. Gone Girl lijkt hierop in te spelen. Rosamund Pike is het er enigszins mee eens. 

"De media (in de film, red.) willen er natuurlijk een mooi evenement van maken, cru gezegd. Alsof het meisje van goud is gemaakt. Is zij iemand die de Verenigde Staten vertegenwoordigd? Is zij iemand die wij graag terugzien? Hopen we op een goed einde bij dit meisje? Ga zo maar door. In dat geval ben ik het er wel mee eens."

"Ik heb eigenlijk nooit van die term gehoord", geeft Fincher toe. "Wel is het zo dat er een verband is tussen een vermissing van een bepaald persoon en de hoeveelheid media-aandacht die erbij komt kijken."

Gone Girl is vanaf donderdag in de bioscoop te zien.