Steve McQueen krijgt van de European Film Academy (EFA) de European Achievement in World Cinema Award voor zijn bijdrage aan de cinema. 

De in Amsterdam woonachtige Brit is vooral bekend van zijn slavernijdrama 12 Years a Slave, dat vorig jaar drie Oscars won, waaronder die voor beste film.

McQueen startte zijn filmcarrière met het maken van korte films, bijna altijd zonder geluid en in zwart-wit. Zo maakte hij in 1993 het tien minuten durende Bear, over een korte en ongewone ontmoeting tussen twee naakte mannen.

In Deadpan uit 1997 is vier minuten lang een man te zien die midden in een gebouw staat dat herhaaldelijk instort. Voor, Drumroll, dat het jaar erop verscheen, monteerde hij camera's aan een vat dat hij vervolgens door de straten van Manhattan liet rollen.

Internationale erkenning kreeg McQueen voor zijn speelfilmregiedebuut Hunger, uit 2008. Met Michael Fassbender in de hoofdrol dramatiseert de film de laatste pijnlijke maanden van IRA-activist Bobby Sands in Maze Prison in Belfast, die in hongerstaking ging om de misstanden in de gevangenis aan de kaak te stellen.

De film won onder meer de Gouden Camera en de Fipresci Award in Cannes, een Bafta, zes Ierse Ifta's en van de EFA de European Discovery of the Year.

Bekijk hier de trailer van Hunger:

Shame

In McQueens tweede speelfilm Shame uit 2011, wederom met Fassbender in de hoofdrol, staat de seksuele lust centraal. De film won de Young Cinema Award, Fipresci Prijs en Volpi Cup voor Fassbender in Venetië 2011, en sleepte vervolgens ruim veertig internationale prijzen in de wacht, waaronder de European Film Awards voor cinematografie en montage.

McQueen is op 13 december eregast van de 27e editie van de European Film Awards, die worden uitgereikt in Riga in Letland. De ceremonie is ook live te volgen via internet.

Bekijk hier de trailer van Shame: