De nieuwe serie Hollands Hoop heeft in de strijd om de Gouden Kalveren voor beste televisiedrama de meeste nominaties in de wacht gesleept. 

De nieuwe reeks maakt vrijdag, als de prijzen worden uitgereikt, kans op beeldjes in de categorieën beste serie, beste acteur (Marcel Hensema) en beste actrice (Kim van Kooten).

Hollands Hoop vertelt over een psychiater met een burn-out (Hensema) die het Groningse boerenbedrijf van zijn vader erft.

Als hij hier met zijn vrouw (Van Kooten) heen verhuist, blijkt het een dekmantel te zijn voor een criminele organisatie. Alle genomineerden hebben overigens al een Kalf thuis staan.

Hensema won eerder voor zijn rol in de Herman Brood-film Wild Romance, Van Kooten won twee scenario-prijzen (voor Met Grote Blijdschap en Alles is Familie) en regisseur Dana Nechushtan werd eerder beloond voor de serie Overspel.

In de categorieën beste serie en beste acteur neemt Hollands Hoop het op tegen Ramses. Regisseur Michiel van Erp en hoofdrolspeler Maarten Heijmans ontvingen zaterdag ook nominaties. In de categorie beste drama is de derde kanshebber A'DAM-E.V.A. 2 van Norbert ter Hall. In de categorie beste acteur is de laatste genomineerde Mads Wittemans voor zijn rol in de korte film Vrij.

Beste actrice

In de categorie beste actrice moet Van Kooten het opnemen tegen Elsie de Brauw voor haar rol in de korte film Symbiose, over een vrouw die samenleeft met haar gehandicapte zoon. De laatste kanshebber in deze categorie is Loes Schnepper, voor haar rol in de korte film Voor Emilia, over een docente Duits die door een leerling met een oud trauma wordt geconfronteerd.

De overige nominaties worden over drie dagen bekendgemaakt. De uitreiking van de Gouden Kalveren is vrijdagavond, tijdens het Gala van de Nederlandse Film. Deze is live te volgens via cultuurzender Cultura en wordt voor een deel uitgezonden door de NPO.

Alle nominaties op een rij

Alles over het Nederlands Film Festival