Theodor Holman en Gijs van de Westelaken zijn nog altijd kwaad op de AIVD, de geheime dienst die op de hak wordt genomen in 2/11: Spel van de Wolf, de nieuwe speelfilm over de moord op Theo van Gogh.

Dat zeggen de makers in gesprek met NU.nl tijdens het Nederlands Film Festival.

"Uit onderzoek is gebleken dat de moord op Theo van Gogh gewoon voorkomen kon worden. Daar word je kwaad van. Kwaad om het feit dat het is gebeurd."

"Van Gogh werd al beveiligd, dus de AIVD had het kunnen weten. En dan kom je erachter dat Van Gogh na 17.00 uur 's middags niet meer beveiligd werd. Dan vraag je om problemen", zegt Holman.

"Er is duidelijk iets fouts gegaan. We moesten in de film zelfs afwegingen maken hoe en welke fouten van de AIVD we in de film wilden stoppen", voegt Van de Westelaken daaraan toe.

Bekijk een gedeelte van het interview:

Kapot

Is Spel van de Wolf dan niet een manier om de AIVD 'kapot te maken', zoals er wordt gesuggereerd? "Nee, dat is absoluut niet de opzet geweest. Wel om vragen te stellen."

Op NUjij werd de vraag gesteld of Nederland iets heeft geleerd van de moord op Theo van Gogh. "Nee, niet echt", vindt Van de Westelaken. "Nederland is een dorp geworden, meer afgesloten van de buitenwereld. Nog altijd is die angst er. Xenofobisch is het ook weer niet. Maar we zijn niet verder gekomen, nee."

"De discussie is wel omgedraaid, vergeleken met tien jaar geleden", vertelt Holman. "Bij die moord werd opeens iets duidelijk. Het werd duidelijk dat er dus fundamentalistische moslims zijn die in staat zijn om ons iets aan te doen. Er is in de afgelopen tien jaar ontzettend veel gediscussieerd. Er zijn zelfs hierover talloze boeken geschreven."

Het duurde uiteraard niet lang voordat er gesproken werd over de Islamitische Staat (IS), die nu het nieuws overheerst. Holman is er niet bepaald genuanceerd over. "De IS lijkt eigenlijk op het nazisme. Zij willen ook het gebied uitbreiden. Zij willen ook mensen vermoorden die niet met hun ideologie eens zijn. Zij zijn ook tegen homoseksualiteit. Dat is gewoon puur nazisme."

Fictie

Holman en Van de Westelaken waren goed bevriend met Van Gogh. "Dat heeft ontzettend geholpen om deze film te maken. Wij hadden zoveel vragen, die we per se beantwoord wilden hebben. Daarom hebben we ook ontzettend veel onderzoek gedaan", zegt Van de Westelaken.

"Maar het is absoluut geen documentaire. We wilden bewust een fictiefilm maken. Dan hoef je niet elke keer met keiharde bewijzen te komen; nu lieten we verbanden zien en dan is het aan de kijker om te bepalen wat hij of zij met die verbanden doet. En de film gaat niet over Mohammed B. of Theo van Gogh. Het gaat om het onderzoek."

Bekijk een gedeelte van het interview:

Actie

Van de Westelaken hoopt dan ook dat deze film voor wat actie in het maatschappelijk debat zorgt. Hij ziet graag een nieuw debat, een nieuw onderzoek en nieuwe vragen. De Kamervragen van donderdag waren nog niet genoeg.

"We wilden een spannende film maken. Maar dan zonder achtervolgingen. Nou ja, een hele kleine dan", zegt Holman met een grote glimlach.

Bekijk hier het hele interview: