Peter van Bueren ontvangt donderdagavond een oeuvreprijs tijdens de uitreiking van de Louis Hartlooper Prijs in Utrecht.

Tjeu van den Berk en Marjeet Verbeek winnen de Louis Hartlooper Prijs voor het boek Het Filmgesprek: woorden aan droombeelden wijden.

De uitreiking vond voor de tiende keer plaats en wordt uitgereikt aan de beste publicatie in de geschreven filmcultuur.

De jury prijst het boek van Van den Berk en Verbeek voor zijn "handreikingen voor gesprekken over spiritualiteit in film". "Het is doordrenkt van liefde voor de filmkunst, niet eenduidig en een pleidooi voor de onbevangenheid. Hierdoor levert dit boek een stimulerende bijdrage aan het denken over cinema en aan de verdieping van de filmcultuur."

Van Bueren is al vijftig jaar filmjournalist en heeft onder andere geschreven voor de Tijd en de Volkskrant. Donderdag publiceert hij ook voor de gelegenheid  zijn boek Vijftig jaar filmjournalist.

Vorig jaar wonnen regisseur Paul Verhoeven en Rob van Scheers samen voor hun boek Volgens Verhoeven. Bor Beekman won voor zijn artikelen en interviews in de filmbijlage van de Volkskrant. Het was voor het eerst dat de prijs meer dan één winnaar kent. 

De prijs bestaat uit duizend euro en een penning met oorkonde.

Alles over het Nederlands Film Festival