Nederlandse filmmakers zijn blij dat het Nederlandse kabinet heeft besloten geld te pompen in de filmindustrie. "De overheid lijkt eindelijk in te zien hoe belangrijk film is als exportproduct."

Dat zeggen verschillende acteurs tegen NU.nl tijdens de opening van het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht.

Op Prinsjesdag werd bekendgemaakt dat er jaarlijks 20 miljoen euro naar de filmindustrie zal gaan, iets wat volgens actrice Halina Reijn broodnodig was.

"Het is belangrijk voor de economie, belangrijk voor iedereen, dat er mooie films gemaakt kunnen worden."

Collega-actrice Carice van Houten sluit zich daarbij aan. "We moeten een goede bodem leggen in Nederland. Goede, jonge schrijvers de tijd en ruimte bieden om met een goed script te komen. In Nederland hebben we daar nu nog te weinig van, goede schrijvers."

Talent

In een eerder interview met NU.nl vertelde acteur Jacob Derwig dat er in Nederland veel regie- en acteertalent rondloopt in Nederland, maar dat daar door het uitblijven van subsidie vanuit de overheid niet voldoende gebruik van gemaakt kan worden.

De extra steun in de rug van de filmindustrie is aanmoedigend, zo vindt ook Marwan Kenzari. "We moeten makers die iets fris willen tonen stimuleren. En daarmee de Nederlandse film stimuleren, daar is nu meer ruimte voor."

Het Nederlands Film Festival speelt daar volgens Chantal Janzen ook een grote rol in. "We etaleren daarmee het Nederlandse product, en laten daarmee zien hoe goed het is."

Alles over het Nederlands Film Festival